Dupa rezultatul referendumului, politicieni germani cer masuri dure impotriva Turciei

Luni, 17 Aprilie 2017, ora 13:29
2623 citiri
Dupa rezultatul referendumului, politicieni germani cer masuri dure impotriva Turciei
Foto: Facebook Racep Erdogan

Politicieni germani cu cerut luni sistarea negocierilor de aderare a Turciei la UE, suspendarea livrarilor de armament catre aceasta tara, precum si retragerea soldatilor germani aflati la baza de la Incirlik, pentru a se raspunde astfel votului de la referendumul constitutional desfasurat duminica si care va spori puterile presedintelui Recep Tayyip Erdogan, transmite agentia DPA.

Conform rezultatelor preliminare, putin peste 51% dintre cei prezenti la urne au votat pentru transformarea Turciei dintr-o republica parlamentara intr-una prezidentiala, rezultat care a provocat consternare la Berlin, in conditiile in care Germania oricum dezaproba initiativele presedintelui Erdogan de a controla toate sferele puterii.

Turcia intra intr-o noua era: Erdogan primeste super-puteri dupa un referendum cu scor extrem de strans si arestari la vot

Prin urmare, dupa aflarea rezultatului referendumului, membri din blocului conservator al cancelarului Angela Merkel, precum si politicieni din opozitia germana, au cerut incetarea imediata a negocierilor de aderare a Turciei la UE.

'Aderarea cu drepturi depline (la UE) nu mai poate fi un obiectiv', a spus Manfred Weber, liderul grupului popular (PPE) din Parlamentul European si secretar general al Uniunii Crestin-Sociale (CSU), ramura bavareza a Uniunii Crestin-Democrate (CDU) conduse de Angela Merkel.

La randul lor, liderii formatiunilor de opozitie Die Linke (Stanga) si Verzii, respectiv Sahra Wagenknecht si Cem Oezdemir, au cerut retragerea soldatilor germani care au fost trimisi la baza aeriana de la Incirlik pentru a contribui la operatiunile impotriva gruparii jihadiste Statul Islamic, precum si incetarea livrarilor de armament german catre Turcia.

Reactii internationale dupa referendumul din Turcia: Cine se declara ingrijorat si cine ii ureaza succes lui Erdogan

'Guvernul (de la Berlin) trebuie sa clarifice de partea cui este: de partea democratiei sau a dictaturii lui Erdogan', a indicat Sahra Wagenknecht.

Opozitia cere anularea rezultatului referendumului din Turcia

Merkel ii cere lui Erdogan "un dialog respectuos"

Tot luni, dupa aflarea rezultatului referendumului, cancelarul german Angela Merkel l-a indemnat pe presedintele turc Recep Tayyip Erdogan sa caute "un dialog respectuos" cu toate partidele politice, dupa victoria stransa a taberei "da" in referendumul care-i acorda puteri sporite, relateaza AFP.

"Guvernul (german) asteapta ca Guvernul turc, dupa o campanie electorala dura ...citeste mai departe despre "Dupa rezultatul referendumului, politicieni germani cer masuri dure impotriva Turciei" pe Ziare.com

#referendum Turcia reactie Germania, #politicieni germani masuri dure Turcia, #rezultate referendum Turcia , #Stiri International