E haos la varf in SUA, dar generat din interior. Ce-ar face Trump in caz de criza majora?

Duminica, 14 Mai 2017, ora 20:35
1001 citiri
E haos la varf in SUA, dar generat din interior. Ce-ar face Trump in caz de criza majora?
Foto: Facebook/Donald Trump

La Casa Alba se sfarseste o saptamana haotica, in care membrii echipei lui Trump si el insusi si-au dat cu stangul in dreptul. Dupa demiterea-soc a sefului FBI, au urmat zile de balbe, declaratii contradictorii, o situatie care a scapat de sub control si nu a putut fi gestionata defel.

Din ce in ce mai multi isi pun intrebarea: ce s-ar intampla in cazul unei crize reale majore si nu uneia generate chiar de Casa Alba?

Si ceva urmeaza sa se intample, nu are cum sa nu se intample, remarca Politico. Iar comportamentul lui Trump, stilul haotic de management, declaratiile sale din ultima saptamana care au luat mai multe versiuni, prezentate dezinvolt, fara vreo grija, nu ajuta; ii creeaza o imagine lipsita de credibilitate. Reprezentanti ai clasei politice si din securitatea nationala sunt pur si simplu ingroziti.

Temerea e si mai mare cu cat in cele 114 zile de cand e presedinte, Trump si administratia sa nu au avut de-a face cu vreo criza majora, interna sau externa. Toate crizele care au lovit administratia au fost create din interior. Aceasta administratie nu a avut de gestionat vreun atac cum a fost cel de la 11 septembrie, nu a fost nevoita sa ia masuri dupa vreun uragan cum a fost Katrina si nici nu a trebuit sa gestioneze vreo epidemie de ebola. Nu s-a confruntat cu vreun atac la vreo ambasada sau cu vreo luare de ostatici, mai arata sursa.

Potrivit lui Andy Card, seful personalului de la Casa Alba in vremea lui George W. Bush, de vina pentru acest haos e faptul ca administratia nu a inteles ca disciplina ar trebui sa inceapa de sus.

"Nu poti decat sa speri ca merge pana jos, pe linia ierarhica, insa trebuie sa inceapa de sus", afirma el, dand de inteles ca nu e cazul acum.

Kori Schake, din cadrul Institutului Hoover, care a facut parte din Consiliul National de Securitate si din Departamentul de Stat in vremea lui Bush, se intreaba ce s-ar intampla daca Trump ar decide ca e cazul sa dea Coreei de Nord o lovitura "preventiva", o lectie?

O astfel de situatie ar fi foarte greu de gestionat de catre presedinte - sa atragi tara intr-o criza - pentru ca el insusi nu este constant in felul in care vorbeste americanilor, arata Schake, care da ca exemplu mesajele necugetate lansate pe Twitter de Trump, mesaje care dau impresia unei melodrame continue.

E infricosator sa te gandesti cum ar reactiona in cazul unei crize serioase, interna sau internationala

Acelasi sentiment de nesiguranta, anxietate, domneste si in Congresul american. "E ...citeste mai departe despre "E haos la varf in SUA, dar generat din interior. Ce-ar face Trump in caz de criza majora?" pe Ziare.com

#SUA criza Trump, #SUA criza interna, #Trump credibilitate, #administartie Trump balbe, #administartie Trump criza , #Stiri International