Economia britanica a iesit din recesiune in trimestrul IV din 2009

Marti, 26 Ianuarie 2010, ora 13:44
1021 citiri
Economia britanica a iesit din recesiune in trimestrul IV din 2009

Economia britanica a crescut intr-un ritm mai lent decat estimau analistii in al patrulea trimestru, insa avansul serviciilor si productiei a scos Marea Britanie din cea mai indelungata recesiune din istorie, relateaza Bloomberg, citat de NewsIn.

Produsul intern brut (PIB) a avansat cu 0,1% fata de al treilea trimestru, a anuntat biroul oficial de statistica.

Analistii consultati de Bloomberg estimau ca economia va avansa cu 0,4%, iar cea mai pesimista estimare indica o crestere de 0,2%.

Fata de aceeasi perioada a anului anterior, economia Marii Britanii s-a comprimat, insa, cu 3,2% in al patrulea trimestru din 2009, in contextul in care analistii prevedeau o scadere de 3%.

Oficialii bancii centrale, Bank of England, vor studia statisticile, in contextul in care evalueaza puterea revenirii economice, inainte de reuniunea de saptamana viitoare, in care vor decide daca vor opri achizitiile de obligatiuni, pentru a se pregati sa retraga masurile de stimuli.

Ritmul slab al revenirii ar putea ingreuna eforturile premierului Gordon Brown de a castiga alegerile din iunie, in contextul in care campania acestuia se bazeaza pe reducerea deficitului bugetar.

"Este, in mod clar, dezamagitor. (...) Cred ca banca centrala va pune capat masurilor de relaxare cantitativa in februarie, insa daca nu vom observa o crestere sustinuta, acestea ar putea fi mentinute pana la jumatatea anului", a declarat Simon Hayes, economist in cadrul Barclays Capital.

Lira s-a depreciat cu 0,4% dupa publicarea datelor, la 1,6147 dolari.

Recesiunea, ce a durat sase trimestre consecutive, a dus la o contractie cu 6% a PIB, arata statisticile oficiale.

In 2009, economia britanica s-a comprimat cu 4,8%, cel mai mare declin anual din 1949. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#economia, # britanica, # recesiune , #Stiri International