Economia Iranului se prabuseste din cauza sanctiunilor internationale

Miercuri, 27 Februarie 2013, ora 08:31
1371 citiri
Economia Iranului se prabuseste din cauza sanctiunilor internationale

Sanctiunile aplicate Iranului din cauza programului sau de imbogatire a uraniului au paralizat economia tarii, care a inregistrat anul trecut o scadere de 1,4 la suta, din cauza unei prabusiri a exporturilor de petrol, conform unui raport al guvernului american publicat marti, relateaza AFP.

"Combinatia de sanctiuni americane si internationale in domeniile comercial si financiar a avut un efect negativ asupra economiei iraniene si a perspectivelor sale viitoare", conchide raportul elaborat de catre un organism de audit al Congresului american insarcinat cu controlul asupra conturilor publice (GAO).

Acest studiu apare in in contextul in care marile puteri din cadrul grupului 5+1 (cei cinci membri ai Consiliului de Securitate al ONU - Statele Unite, Franta, Marea Britanie, Rusia si China - plus Germania) si Iranul a purtat marti, in Kazakhstan, prima zi de negocieri cu privire la programul nuclear iranian. Discutiile continua miercuri.

Iranul se afla sub incidenta unor sanctiuni care vizeaza sa determine regimul lui Mahmud Ahmadinejad sa renunte la programul sau nuclear. Teheranul refuza sa intrerupa activitatile de imbogatire a uraniului, dand asigurari ca este vorba despre un program nuclear civil.

Dupa o consolidare a sanctiunilor, in urma cu trei ani, "exporturile de petrol iranian au scazut cu 18 la suta intre 2010 si 2012 in timp ce cele ale unor state comparabile au crescut cu 50 la suta", noteaza GAO.

Capacitatea Iranului de a vinde petrol in strainatate a fost redusa puternic, la fel ca si accesul sau la numeroase banci si institutii financiare.

Moneda sa s-a depreciat puternic, crescand inflatia in tara pana la 27 la suta la sfarsitul lui 2012, potrivit studiului. Rata somajului ar urma sa oscileze intre 15 la suta si 16,6 la suta in urmatorii ani.

Bazandu-se intre altele de datele furnizate de Fondul Monetar International (FMI), GAO subliniaza ca PIB-ul iranian a scazut cu 1,4 la suta in 2012 si citeaza IHS Global Insight care prevede o noua contractare de 1,3 la suta in 2013.

Conform IHS Global Insight, adauga GAO, sanctiunile "vor impinge, fara indoiala, economia iraniana in recesiune".

In fata pagubelor cauzate, Iranul a implementat sisteme de schimb nonfinanciare, ca de exemplu trocul petrol in schimbul alimentelor, medicamentelor, etc, mai ales cu India, arata raportul. Insa aceasta "nu a compensat complet exporturile reduse" catre Europa si alte state.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Iran recesiune economica, #Iran sanctiuni internationale , #Stiri International