Economia Marii Britanii incepe sa iasa din recesiune

Joi, 11 Iunie 2009, ora 12:40
1103 citiri
Economia Marii Britanii incepe sa iasa din recesiune

Institutul national pentru cercetare economica si sociala (Niesr) din Marea Britanie estimeaza ca produsul intern brut (PIB) a reinceput sa creasca in aprilie si mai, marcand sfarsitul recesiunii, scrie Times Online, conform NewsIn.

Cel mai important grup de economisti din Marea Britanie s-a declarat optimist in ceea ce priveste economia Regatului, dupa ce unele date oficiale au aratat prima crestere a productiei din sectorul manufacturier, din ultimele 14 luni.

Estimarile generale ale institutului arata ca PIB-ul a scazut la cel mai mic nivel in martie, pentru ca mai apoi sa inceapa sa creasca in aprilie si mai.

Martin Weale, presedintele institutului, a declarat ca recesiunea s-a incheiat, momentan, dupa calculele sale.

Previziunile institutului, care s-au adeverit in trecut, sunt in linie cu cele ale unui numar din ce in ce mai mare de economisti. Acestia spun ca recesiunea va lua sfarsit in urmatorul trimestru, in timp ce unii sunt de parere ca acest lucru a avut loc deja.

Datele oficiale privind PIB-ul din al doilea trimestru nu vor fi publicate pana pe 24 iulie.

Economia Marii Britanii a scazut cu 1,9% in primele trei luni din 2009, comparativ cu intervalul anterior, si cu o rata anuala de 4,1%, peste asteptarile analistilor.

Astfel, economia din Regat s-a comprimat pentru trei trimestre consecutiv, dupa o scadere cu 0,7% a PIB-ului din al treilea trimestru din 2008 si cu 1,6% in ultimele trei luni ale anului trecut.

Ministrul britanic de finante Alistair Darling a declarat in aprilie ca se asteapta la o revenire economica rapida si reduceri ale cheltuielilor publice, pentru temperarea gravei recesiuni ce a cuprins Regatul, insa opozitia considera ca previziunile oficialului sunt "fanteziste".

Darling a estimat ca economia britanica va scadea cu 3,5% in 2009, insa va reintra pe crestere imediat dupa si va avansa cu 1,25% in 2010. In 2011, economia ar urma sa urce cu 3,5%.

Insa estimarile ministrului de finante au coincis cu previziunile Fondului Monetar International, care arata ca economia Marii Britanii ar urma sa se comprime cu 4,1% in 2009 si cu 0,4% anul viitor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
România, al treilea cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană în 2023
România, al treilea cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană în 2023
România a avut în 2023 al treilea cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană, prin raportarea discrepanței dintre veniturile și chetuielile bugetare la produsul intern brut (PIB) din...
#economie, #recesiune, #marea, #britanie , #Stiri International