Economia Statelor Unite se afla din nou in pericol

Marti, 21 Aprilie 2009, ora 09:12
1208 citiri
Economia Statelor Unite se afla din nou in pericol

Exista semne potrivit carora economia Statelor Unite a depasit cele mai severe momente, insa "va trece un timp indelungat" pana la revenirea cresterii, din cauza deteriorarii sistemului financiar, a spus Larry Summers, presedintele Consiliului Economic National, scrie The Telegraph.

"Exista anumite evenimente neprevazute pentru care trebuie sa ne pregatim, probleme ale economiei globale sau ale pietei imobiliare. Nu putem stii cu siguranta ce se va intampla pe viitor si desigur ca exista unele riscuri", a declarat Summers.

Indicele Universitatii din Michigan, care masoara increderea consumatorilor, a crescut in aprilie la un nivel intalnit anterior inaintea colapsului bancii Lehman Brothers, din septembrie 2008.

Declaratiile lui Summers vin dupa ce laureatul Nobel pentru economie, Joseph Stiglitz, a spus ca eforturile depuse de administratia Obama pentru salvarea sistemului bancar ar putea esua, pentru ca au fost intocmite pentru sustinerea Wall Street-ului si nu pentru a construi un sistem financiar viabil.

Programul de eliminare a activelor toxice (TARP) nu este suficient de mare pentru a recapitaliza sistemul bancar, iar administratia nu a abordat direct aceasta problema, a mai spus acesta.

Stiglitz, in varsta de 66 de ani, a castigat premiul Nobel in 2001, dupa ce a aratat ca pietele sunt ineficiente cand toti participantii la tranzactii nu au acces egal la informatiile foarte importante, lucru ce se intampla in majoritatea cazurilor.

Economia Statelor Unite a crescut cu 1,1% in 2008, cel mai mic ritm din 2001, dupa o crestere de 2% in 2007.

In al patrulea trimestru, produsul intern brut (PIB) al Statelor Unite a scazut cu 6,3%, in termeni anuali, peste astepari, din cauza scaderii cheltuielilor consumatorilor si exporturilor.

România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#economie, #sua, #exporturi, #cheltuieli, #consum, #importuri, #riscuri , #Stiri International