Egiptul i-a dat Arabiei Saudite doua insule din Marea Rosie

Duminica, 25 Iunie 2017, ora 09:40
1206 citiri
Egiptul i-a dat Arabiei Saudite doua insule din Marea Rosie
Foto: Arhiva Pixabay

Presedintele egiptean, Abdel Fattah al-Sissi, a ratificat transferul catre Arabia Saudita a doua mici insule din Marea Rosie, a anuntat sambata Guvernul de la Cairo.

Aceasta decizie vine la cateva zile dupa ce Parlamentul a aprobat acordul de retrocedare, care a facut obiectul unei lungi batalii judiciare cu hotarari contradictorii.

Guvernul a anuntat in aprilie 2016 un acord de retrocedare catre Riad a acestor doua insulite nelocuite, fapt ce a starnit o vie controversa in tara si manifestatii reprimate de politie.

Noi apeluri la proteste in cursul saptamanii trecute au dus la zeci de arestari.

Parlamentul a aprobat pe 14 iunie acordul de retrocedare, la capatul a trei zile de dezbateri tumultoase in timpul carora deputatii opozitiei au intrerupt sedintele cu scandari ce denuntau retrocedarea celor doua mici insule.

Marti, al-Sissi a insistat pe necesitatea revenirii acestora la "proprietarii" lor.

"Natiunile sunt guvernate de constitutii si legi (...), si nu de capricii sau emotii", a afirmat acesta, citat de presedintie.

In urma cu peste un an, AFP relata ca decizia Egiptului de a retroceda Arabiei Saudite doua mici insule din largul peninsulei Sinai a provocat proteste pe retelele de socializare si in presa din Egipt.

Neasteptata hotarare a regimului de la Cairo privind insulele nelocuite Tiran si Sanafir a fost anuntata in timpul vizitei istorice efectuate in luna aprilie a anului 2016, in Egipt, de regele Salman al Arabiei Saudite, cand suveranul saudit a promis gazdelor sale investitii faraonice.

Internautii au acuzat atunci guvernul ca a cedat aceste doua insule din Marea Rosie pentru a primi in schimb sustinerea autoritatilor de la Riad.

"Noi nu avem probleme cu cel care cumpara, el isi cunoaste interesul, noi avem probleme cu cel care vinde", a scris pe Twitter celebrul umorist egiptean Bassem Youssef, sugerand ironic puterii de la Cairo sa vanda si piramidele, care ar valora mai mult, eventual sa ofere cumparatorului si doua statui drept cadou.

Reactionand in fata criticilor, guvernul egiptean a sustinut ca aceste insule ar apartine de fapt sauditilor si ar fi situate in apele teritoriale ale acestui stat, iar Arabia Saudita a cerut Egiptului in anul 1950 sa asigure protectia lor.

Pentru egipteni, insulele Tiran si Sanafir au o importanta mai degraba simbolica legata de cele patru razboaie pe care tara lor le-a purtat cu Israelul. Situate strategic la intrarea in golful Aqaba, ele permit controlul accesului in ...citeste mai departe despre "Egiptul i-a dat Arabiei Saudite doua insule din Marea Rosie" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Egipt insule Arabia Saudita , #Stiri International