Erdogan a depus juramantul si devine cel mai puternic presedinte al Turciei moderne

Luni, 09 Iulie 2018, ora 18:15
961 citiri

Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a depus luni juramantul, pentru un nou mandat de cinci ani cu puteri sporite la conducerea Turciei, in fruntea careia se afla din 2003, relateaza AFP.

Ales confortabil pe 24 iunie cu 52,6 % din voturi, Erdogan (64 de ani) a depus juramantul in parlament, angajandu-se in special sa apere principiile Turciei laice fondate de catre Mustafa Kemal Ataturk si sa-si indeplineasca sarcina in mod "impartial".

Insotit de sotia sa, Emine, Erdogan a fost intampinat cu o salva de aplauze la sosirea la parlament, unde o alianta dominata de partidul sau islamo-conservator, AKP, detine majoritatea.

Dupa depunerea juramantului, Erdogan va prezida o ceremonie la palatul prezidential, inaugurand o noua era in istoria moderna a Turciei, cu trecerea la un sistem prezidential, dupa o revizuire constitutionala adoptata prin referendum in aprilie 2017.

Accederea sa la aceasta "hiperpresedintie" survine la doi ani dupa o tentativa esuata de puci, pe 15 iulie 2016, intreprinsa de militari rebeli si urmata de vaste epurari, indeosebi in armata, politie si administratie, cu arestarea sau demiterea a zeci de mii de persoane.

Citest si: Erdogan a concediat peste 18.000 de angajati ai statului prin ordonanta de urgenta ...citeste mai departe despre "Erdogan a depus juramantul si devine cel mai puternic presedinte al Turciei moderne" pe Ziare.com

#Erdogan presedinte Turcia , #Stiri International