Erdogan a sarbatorit cucerirea Constantinopolului: Este o victorie plina de invataminte pentru noi si pentru intreaga omenire

Duminica, 28 Mai 2017, ora 22:40
1039 citiri
Erdogan a sarbatorit cucerirea Constantinopolului: Este o victorie plina de invataminte pentru noi si pentru intreaga omenire
Foto: blogs.cfr.org

Presedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a marcat duminica 564 de ani de la cucerirea Constantinopolului de catre sultanul otoman Mahomed al II-lea Cuceriritorul, transmite agentia Anadolu.

Intr-o declaratie dedicata evenimentului, Erdogan arata ca "Istanbulul, care de la fondarea sa a fost capitala mai multor state si culturi, a devenit centrul coexistentei pasnice si al tolerantei sub domnia luminoasa a sultanului Mahomed Cuceritorul".

"Cucerirea Istanbulului, care este considerata una din cele mai importante borne ale istoriei prin prisma consecintelor sale sociale, culturale si politice, este o victorie plina de invataminte pentru noi si pentru intreaga omenire", a afirmat presedintele.

Si premierul turc Binali Yildirim a salutat aniversarea printr-un comunicat: "Cucerirea Istanbulului a dat o noua directie istoriei lumii", citeaza Anadolu.

Sultanul Mahomed al II-lea a cucerit capitala imperiului bizantin, numita atunci Constantinopol, la 29 mai 1453, moment care a marcat sfarsitul Imperiului Roman de Rasarit, dupa mai bine de un mileniu de existenta.

Metropola a devenit capitala noului Imperiu Otoman si este in prezent cel mai mare oras din Turcia moderna. Capitala Republicii Turce a fost insa stabilita de fondatorul Mustafa Kemal Ataturk la Ankara, din 1923. ...citeste mai departe despre "Erdogan a sarbatorit cucerirea Constantinopolului: Este o victorie plina de invataminte pentru noi si pentru intreaga omenire" pe Ziare.com

#Erdogan Turcia , #Stiri International