Erdogan este mai puternic ca oricand, la un an de la puciul esuat

Sambata, 15 Iulie 2017, ora 11:49
916 citiri
Erdogan este mai puternic ca oricand, la un an de la puciul esuat
Foto: Twitter/Recep Tayyp Erdogan

Puciul esuat de anul trecut din Turcia l-a ajutat pe Recep Tayyp Erdogan sa-si consolideze puterea. In timp ce Guvernul sau prezinta marcarea unui an de la tentativa de lovitura de stat drept o sarbatoare a democratiei, opozitia avertizeaza impotriva unei dictaturi.

In acea seara blanda de vara, inainte de weekend, avioane militare au inceput sa bombardeze tinte in Ankara, iar tancuri au iesit pe strazile din Istanbul si militari au tras in civili, scrie DPA.

Elemente din armata turca au pornit o lovitura de stat impotriva presedintelui Recep Tayyip Erdogan. Era 15 iulie, acum un an.

In anul care a trecut au avut loc schimbari majore in Turcia. Erdogan este mai puternic ca niciodata, iar el si Partidul Dezvoltarii si Justitiei (AKP, islamo-conservator) folosesc marcarea unui an de la puciul esuat ca pe o demonstratie a acestei autoritati.

Incepand de marti, festivitati care marcheaza evenimentul ce a avut loc cu un an in urma se desfasoara in intreaga tara.

Turcia marcheaza un an de la puciul esuat impotriva lui Erdogan. Ce evenimente vor avea loc

Punctul culminant este discursul lui Erdogan, programat pentru noaptea de sambata spre duminica, in Parlamentul de la Ankara, incepand de la ora locala 2.32 (si ora Romaniei) - momentul in care pucistii au bombardat cladirea.

Un indemn special la rugaciune va fi lansat din minaretele celor aproximativ 90.000 de moschei, exact ca in noaptea tentativei de lovitura de stat, cand muezinii au trecut impotriva pucistilor.

AKP organizeaza "Garzi ale democratiei", asa cum a facut cu un an in urma, cand cei care se opuneau puciului au ocupat piete publice, pentru a nu le lasa pucistilor.

Erdogan crede ca stie cu precizie cine se afla in spatele tentativei de lovitura de stat, si anume predicatorul musulman Fethullah Gulen, un fost aliat apropiat al sau, pana in 2013, cand s-au despartit. Gulen traieste in exil in Statele Unite.

Il vor extrada SUA pe Gulen, asa cum i-a cerut Erdogan lui Trump? Clericul anunta ca nu are de gand sa fuga

Gulen neaga ca are de-a face cu tentativa de indepartare de la putere a fostului sau aliat. Indoieli in acest sens au fost exprimate si in Occident.

Seful serviciului federal german de informatii Bruno Kahl a iritat Ankara dupa ce a declarat pentru revista Der Spiegel, anul acesta, ca oficiali turci au incercat sa-i convinga pe ofiterii sai de implicarea lui Gulen. "Insa nu au reusit".

Intrebari fara raspuns

Multe intrebari se afla in continuare in suspan ...citeste mai departe despre "Erdogan este mai puternic ca oricand, la un an de la puciul esuat" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Recep Tayyp Erdogan putere puci esuat, #Erdogan tentativa lovitura stat Turcia , #Stiri International