Erdogan isi freaca palmele! Decizia lui Trump privind mutarea ambasadei la Ierusalim pune Turcia, Germania, Franta si Vaticanul in aceeasi barca

Joi, 28 Decembrie 2017, ora 17:50
878 citiri

Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan si-a exprimat speranta privind relatii mai bune cu Germania si Uniunea Europeana, dupa un an tensionat, intr-un interviu publicat joi, citat de AFP.

Turcia si-a vazut in 2017 aproape complet oprite indelungatele negocieri privind candidatura sa la UE, iar o criza a opus-o Germaniei pe tema reprimarii tentativei de lovitura de stat de la 15 iulie 2016.

"Bineinteles, noi vrem sa avem relatii bune cu UE si cu tarile din UE", le-a declarat Erdogan unor jurnalisti turci, la bordul avionului prezidential, in cursul unui turneu in Africa.

"Eu spun mereu acest lucru. Trebuie sa ne reducem numarul inamicilor si sa sporim numarul prietenilor", a adaugat el, citat de presa turca, intre care si cotidianul Hurriyet.

Presedintele turc da asigurari ca nu exista "vreun motiv", in ceea ce-l priveste, sa nu se duca in Germania sau in Olanda, cu care Ankara a avut schimburi de replici taioase.

Erdogan i-a felicitat pe liderii germani pentru ca "se afla pe aceeasi linie" ca Ankara in condamnarea ferma a deciziei presedintelui american Donald Trump de a recunoaste Israelul drept capitala a Israelului.

"Toate aceste lucruri sunt foarte satisfacatoare", a spus el.

Erdogan a sugerat ca pozitia UE cu privire la Ierusalim ar putea sa contribuie la o imbunatatire a relatiilor cu Turcia, anuntand ca ar putea sa efectueze o vizita in Franta, dar fara sa faca alte precizari.

In opinia sa, "ei (francezii - n.red.) nu ne-au lasat balta in aceasta chestiune" a Ierusalimului.

O intalnire la Vatican cu Papa Francisc, care a criticat la randul sau decizia americana, ar putea, de asemenea, sa fie avuta in vedere, potrivit presedintelui turc.

Germania a denuntat aprig arestarea mai multora dintre cetatenii sai, in cadrul epurarilor lansate de Ankara dupa puciul esuat din 2016, insa tensiunile s-au mai linistit in urma unor eliberari in ultimele luni.

Berlinul a anuntat saptamana trecuta eliberarea lui David Britsch - un german care a intreprins un pelerinaj catre Ierusalim si care a fost arestat in Turcia in aprilie -, catalogand-o drept un "semnal pozitiv" si subliniind ca sase germani au fost eliberati sau autorizati sa paraseasca Turcia.

Jurnalista si traducatoarea germana Mesale Tolu a fost eliberata pe 18 decembrie, dupa opt luni de inchisoare, insa i s-a impus sa nu paraseasca Turcia, unde este judecata in legatura cu activitati "teroriste".

Cazul cel mai emblematic este al corespondantului in Turcia al cotidia ...citeste mai departe despre "Erdogan isi freaca palmele! Decizia lui Trump privind mutarea ambasadei la Ierusalim pune Turcia, Germania, Franta si Vaticanul in aceeasi barca" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Erdogan relatii Germania, #tensiuni Turcia Germania , #Stiri International