Erdogan sare in apararea Qatarului si avertizeaza tarile din Golf ca merg prea departe: Este lipsa de respect fata de Turcia!

Duminica, 25 Iunie 2017, ora 17:43
1700 citiri
Erdogan sare in apararea Qatarului si avertizeaza tarile din Golf ca merg prea departe: Este lipsa de respect fata de Turcia!
Foto: CC0 Public Domain

Ultimatumul dat de Arabia Saudita si aliatii sai Qatarului, pe care il acuza ca "sustine terorismul", "contravine dreptului international", a declarat duminica presedintele turc Recep Tayyip Erdogan, potrivit AFP.

"Noi sustinem (pozitia Qatarului - n.red.) deoarece consideram ca lista de 13 solicitari contravine dreptului international", a declarat seful statului turc, citat de agentia guvernamentala Anadolu.

Doha a transmis sambata ca aceste solicitari, printre care inchiderea postului de televiziune Al-Jazeera, diminuarea relatiilor cu Iranul sau desfiintarea unei baze militare turce din Qatar, sunt absurde.

Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite, Bahrain si Egiptul au dat Qatarului un termen de zece zile pentru a satisface aceste cereri, solicitare considerata irealista de catre Doha.

In declaratii acordate presei dupa ce a participat la rugaciunea de Eid al-Fitr, Erdogan a declarat ca aceste solicitari merg "prea departe".

Este "un atac asupra drepturilor suverane ale unei tari", a spus el.

Erdogan a declarat de asemenea ca solicitarea de a fi retrase trupele turce din Qatar este o forma de "lipsa de respect fata de Turcia".

Turcia are legaturi privilegiate cu Doha. Parlamentul turc a aprobat la 7 iunie punerea in aplicare a unui acord care dateaza din 2014 si care permite desfasurarea catorva mii de soldati la o baza turca din Qatar. Militari turci se afla deja in aceasta tara, unde participa la exercitii comune.

Pe de alta parte, Turcia a inceput sa trimita pe cale aeriana si pe mare produse alimentare in acest mic emirat bogat in zacaminte de gaz, supus unui embargou de catre vecinii sai din Golf.

"Vom cere permisiunea pentru a coopera in materie de aparare cu o tara? Fara a dori sa ofensam pe nimeni, Turcia nu este o tara oarecare", a afirmat Erdogan.

El si-a reiterat propunerea de instalare a unei baze turce in Arabia Saudita, deja respinsa de Riad.

De la inceputul crizei din Golf, Ankara s-a abtinut de la a critica direct Arabia Saudita, limitandu-se la a face apel la Riad sa gaseasca o rezolvare.

Qatarul a confirmat sambata existenta unei liste cu 13 cereri comunicate de Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite, Bahrain si Egipt, care au rupt legaturile cu Doha in aceasta luna pe motiv ca micul emirat ar sprijini terorismul, lucru negat de autoritatile de la Doha. ...citeste mai departe despre "Erdogan sare in apararea Qatarului si avertizeaza tarile din Golf ca merg prea departe: Este lipsa de respect fata de Turcia!" pe Ziare.com

#Erdogan conflict Qatar, #Qatar blocada Golf , #Stiri International