Erdogan spune ca victoria la referendum va fi o lectie pentru Europa. Opozitia turca si-a anulat mitingurile, de teama violentelor

Sambata, 15 Aprilie 2017, ora 19:30
2680 citiri
Erdogan spune ca victoria la referendum va fi o lectie pentru Europa. Opozitia turca si-a anulat mitingurile, de teama violentelor
Foto: Arhiva Ziare.com

Cel mai mare partid de opozitie din Turcia, Partidul Republican al Poporului (CHP, social-democrat), si-a anulat toate activitatile in aer liber prevazute pentru sambata pentru a nu lasa loc "provocarilor" in ultima zi de campanie pentru referendumul constitutional care se va desfasura duminica.

Liderul CHP, Kemal Kilicdaroglu, le-a cerut intr-o scrisoare cadrelor si voluntarilor partidului, foarte activ in campania pentru "nu" si tinta a numeroaselor atacuri verbale ale guvernului, sa nu participe la marsuri publice sau activitati similare.

Citeste si Referendumul din Turcia poate marca sfarsitul republicii lui Ataturk si renasterea Imperiului Otoman

Dupa cum a explicat pentru EFE vicepresedintele CHP, Seyit Torun, decizia a fost luata de teama ca in ultima zi de campanie s-ar putea produce "provocari care sa afecteze campania pentru 'nu' care pana in prezent a inregistrat un foarte mare succes".

Vicepresedintele CHP a declarat ca guvernul turc difuzeaza doar sondaje care il avantajeaza si care prezic victoria celor care doresc modificarea Constitutiei prin care presedintele Recep Tayyip Erdogan doreste sa-si sporeasca prerogativele, dar ca, potrivit sondajelor facute la cererea CHP, tabara lui "nu" va avea castig de cauza cu 53% din voturile exprimate.

Vezi si Erdogan va obtine o victorie la limita la referendumul de duminica - sondaje

In scrisoare, Kilicdaroglu le cere totodata cadrelor si voluntarilor partidului sa-si pastreze calmul dupa victoria lui "nu", exprimandu-si convingerea ca o astfel de victorie va avea loc si, mai ales, sa nu sarbatoreasca victoria in fata sediilor Partidului Justitiei si Dezvoltarii (AKP, de guvernamant), deoarece daca reforma constitutionala va fi respinsa "castigul nu va fi doar al unui singur partid, ci al intregii Turcii".

Erdogan: O victorie la referendum va fi o "lectie" pentru tarile europene

Pe de alta parte, presedintele Recep Tayyip Erdogan, care a participat, sambata, la ultimul miting de campanie, a spus ca victoria celor care sunt in favoarea modificarii Constitutiei la referendumul de duminica va servi drept lectie pentru unele tari europene.

"Duminica aceasta este ziua in care poporul nostru va da o lectie acelor tari europene care au fost implicate in tot soiul de ilegalitati pentru a ne descuraja in ultimele doua luni", a declarat Erdogan, intr-o aparenta aluzie la tarile care au blocat organizarea de mitinguri de catre ministri turci care faceau campanie in favoarea reformei con ...citeste mai departe despre "Erdogan spune ca victoria la referendum va fi o lectie pentru Europa. Opozitia turca si-a anulat mitingurile, de teama violentelor" pe Ziare.com

#referendum Turcia, #Erdogan referendum Turcia, #referendum Turcia Constitutie , #Stiri International