Erdogan tine miting electoral pentru diaspora la Sarajevo, dupa ce Europa l-a respins: Cine urmeaza, Putin si Assad?

Duminica, 20 Mai 2018, ora 17:36
1132 citiri

Presedintele Recep Tayyip Erdogan se afla duminica la Sarajevo pentru un miting controversat, singurul eveniment electoral programat in afara granitelor Turciei.

Alegerea orasului Sarajevo de catre Erdogan a intervenit dupa ce mai multe tari din Uniunea Europeana, in special Germania, impiedicasera organizarea unor mitinguri pro-Erdogan inaintea referendumului din aprilie 2017 cu privire la extinderea puterilor sale.

Aceasta reuniune electorala este organizata cu mai putin de o luna inaintea alegerilor prezidentiale si legislative pe care el le-a convocat pentru 24 iunie si se adreseaza diasporei turcesti, care are peste 3 milioane de alegatori, intre care 1,4 milioane in Germania.

Mai multe mii de turci, veniti din toata Europa, se inghesuiau in sala Zetra, patinoar al Jocurilor Olimpice de Iarna din 1984, unde au fost instalate de sambata doua portrete imense ale lui Recep Tayyip Erdogan si Ataturk, primul presedinte al Turciei.

"Daca ni se spunea sa mergem la capatul lumii, noi ne-am fi dus la capatul lumii cu el. Daca ni se spunea sa murim pentru el, noi am muri pentru el", spune in asteptarea sefului statului turc un student de 20 de ani, venit cu autobuzul din Dortmund, in timp ce ambianta era din ce in ce electrizanta odata cu trecerea minutelor.

In aprilie, autoritatile olandeze si austriece au avertizat ca nu sunt favorabile organizarii unei astfel de reuniuni politice.

La Sarajevo nu exista insa niciun risc pentru o astfel de respingere din partea sefului politic al bosniacilor musulmani, Bakir Izetbegovic, invitat la nunta fiicei presedintelui turc in 2016.

Formatiunea sa politica, SDA, isi afiseaza apropierea fata de Partidul Justitiei si Dezvoltarii (AKP) al lui Recep Tayyip Erdogan. Potrivit presei bosniace, AKP intentioneaza de altfel sa-si deschida in viitorul apropiat o filiala in Bosnia.

Sprijinul efect este departe de a fi general, asa cum arata titlurile ziarelor bosniace duminica. "Locuitorii din Sarajevo se amuza: astazi Erdogan, maine Putin, poimaine ... de ce nu Assad?", scrie cotidianul Vecernji List, potrivit caruia "reuniunea pentru sprijinirea 'sultanului' va dura opt ore".

"Nu este o problema cand Putin vine in Serbia, pentru ce ar fi una ca Erdogan sa-si tina un miting la Sarajevo?", se intreaba la randul sau un alt participant la miting.

Membru bosniac musulman al presedintiei tripartite bosniace, Bakir Izetbegovic, s-a declarat recent constient ca invitatul sau "nu este iubit in Occident si ca n ...citeste mai departe despre "Erdogan tine miting electoral pentru diaspora la Sarajevo, dupa ce Europa l-a respins: Cine urmeaza, Putin si Assad?" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Erdogan miting Sarajevo, #Erdogan alegeri Turcia , #Stiri International