Eruptia unui vulcan, surprinsa de un turist, a devenit virala pe Internet VIDEO

Marti, 09 Septembrie 2014, ora 15:15
1154 citiri
Eruptia unui vulcan, surprinsa de un turist, a devenit virala pe Internet VIDEO
Sursa foto: Wikipedia

Vulcanul Tavurvur, din Papua Noua Guinee, a erupt pe 29 august, momentul exploziei de pamant fiind surprins intr-o inregistrare video de un organizator de excursii, care se afla in zona respectiva impreuna cu mai multi turisti.

Potrivit Daily Mail, eruptia vulcanului a fost extrem de puternica, provocand un boom sonic si unde de soc ce au deformat norii, informeaza Mediafax.

In inregistrarea realizata de Phil McNamara (58 de ani) se poate vedea un nor de praf aruncat in aer, urmat de un zgomot asurzitor, care reuseste chiar sa miste ambarcatiunea in care se aflau turistii.

Un boom sonic este sunetul asociat cu undele de soc provocate de avioanele supersonice. Acestea produc cantitati imense de energie si un sunet asemanator cu cel al unei explozii, asa cum se poate observa si din inregistrare.

"M-am gandit sa am putea captura un fenomen pe care rar il poti surprinde. Insa, n-am realizat ce puternica va fi explozia. Cu totii am fost foarte speriati", a declarat Phil McNamara pentru publicatia "The Brisbane Times".

Vulcanul a intrat in eruptie pe 29 august, in estul Papuei Noua Guinee, emitand un nor de cenusa si cenusa incandescenta si antrenand evacuarea satelor din zona.

"Eruptia a inceput in mod lent, dupa care a devenit o eruptie stromboliana (de intensitate slaba), cu proiectii incandescente insotite de zgomot de explozie si un sunt surd", a anuntat Observatorul Vulcanologic de la Rabaul.

Eruptia a durat timp de cateva zile dupa filmarea realizata de Phil McNamara, care a fost urmarita de aproximativ 8 milioane de ori pe Youtube.

O eruptie a muntelui Tavurvur a devastat in 1994 orasul Rabaul, pe Insula New Britain.

#eruptie vulcan, #film vulcan, #vulan papua noua guinee , #Stiri International