Este Donald Trump in pericol de a fi destituit?

Vineri, 12 Mai 2017, ora 12:45
1013 citiri
Este Donald Trump in pericol de a fi destituit?
Foto:Facebook/James B Comey

Dupa demiterea directorului FBI Comey, tot mai multe voci cer in SUA demararea procedurii de destituire a presedintelui Trump. Care ar fi motivele pro si contra pentru o asemenea masura?

"Miroase a destituire": de mii de ori s-a spus asta miercuri in retelele de socializare. Inca de la inceputul mandatului sau, peste jumatate din americani se declara nemultumiti de prestatia celui de-al 45-lea presedinte, Donald Trump, potrivit sondajelor institutului Gallup.

Dupa demiterea neasteptata de catre Trump a directorului FBI James Comey, discutiile despre procedura de destituire a sefului statului s-au aprins pe Internet. Trump ar fi primul presedinte din istoria SUA care si-ar pierde astfel postul.

Expertii au explicat deja cum s-ar putea face acest lucru. Dar cat de probabila este o astfel de masura?

Argumente pentru procedura de destituire

Demiterea lui Comey ar fi un indiciu de abuz de putere

Trump si-a motivat decizia de a-l concedia pe Comey prin faptul ca acesta "nu ar fi lucrat bine" in ancheta privind scandalul e-mailurilor lui Hillary Clinton. Mai multe publicatii americane de renume, printre care New York Times, CNN si Washington Post, au relatat insa ca, anterior demiterii sale, Comey solicitase mijloace mai ample pentru ancheta privind posibilele legaturi ale echipei Trump cu Kremlinul in timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidentiale.

In ipoteza ca Trump l-ar fi dat afara pe Comey tocmai pentru a submina ancheta impotriva sa si a unor membri ai administratiei sale, atunci ar fi vorba de obstructionarea justitiei, o forma de abuz de putere.

Acuzatiile aduse lui Trump nu vor disparea fara o investigatie lamuritoare

Washington Post a relatat, citand "30 de surse de la Casa Alba, Departamentul Justitiei si cercuri ale administratiei", ca Trump ar fi fost "furios" pentru ca directorul Comey nu a vrut sa puna capat anchetei privind presupusele sale legaturi cu Rusia.

Reactiile presei si ale opiniei publice au aratat insa ca Trump a creat exact efectul pe care dorea sa-l evite, stimuland prin demiterea lui Comey interesul privind afacerea Rusia.

Forta politica de impunere a unei proceduri de destituire exista

Chiar daca inca nu s-a intreprins nimic concret, actuala dezbatere privind o posibila procedura de demitere se bazeaza pe un cadru legislativ real - nu pe vreo tendinta politica, nici pe vreo dorinta a opozitiei.

Chiar daca republicanii lui Trump vor sa arate unitate si sprijin pentru presedinte, mem ...citeste mai departe despre "Este Donald Trump in pericol de a fi destituit?" pe Ziare.com

#director FBI James Comey, #motive Trump demitere Comey , #Stiri International