Este iminent un razboi intre SUA si Coreea de Nord?

Vineri, 28 Aprilie 2017, ora 17:03
2564 citiri
Este iminent un razboi intre SUA si Coreea de Nord?
U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 3rd Class Matt Brown

Nave de razboi si submarine americane sunt deja sau se indreapta spre peninsula coreeana, iar Coreea de Nord este mai activa ca oricand in ce priveste testele si exercitiile militare.

In plus, Washingtonul si Phenianul se intrec in declaratii contondente, in fiecare saptamana.

CNN scrie, intr-un amplu articol, ca este greu de descifrat daca chiar este iminent un razboi sau daca toate astea sunt doar dificultatile cu care se confrunta Administratia Trump in incercarea de a-si da seama cum sa-l abordeze pe dictatorul Kim Jong Un.

Zilnic vin rapoarte ale situatiei tensionate din zona care alimenteaza ingrijorarile ca un razboi este iminent, insa inca nu este clar daca s-a ajuns intr-un punct fara intoarcere. Analistii se tem ca este nevoie doar de o mica scanteie pentru a declansa totul.

Daca insa razboiul ar fi de neevitat, fortele armate americane ar fi trebuit sa fie deja plasate in Defcon 2, nivel de alerta care inseamna ca ne aflam la un pas de razboi nuclear. Iar fortele armate ar fi gata de implicare in lupta in mai putin de 6 ore, sustine Carl Schuster, profesor la Hawaii Pacific University, care mai spune ca un asemenea anunt ar fi oficial si public.

Mai departe, armata americana si-ar intensifica antrenamentele pe teritoriul sau si ar trimite un al doilea portavion in Asia de Est, dupa USS Carl Vinson. Ceea ce inca nu s-a intamplat.

Cum muta Trump si cum reactioneaza vecinii Coreei de Nord

Recent, presedintele american Donald Trump a spus ca "a trecut vremea rabdarii strategice" si ca "toate optiunile sunt pe masa", cand vine vorba despre relatia cu Coreea de Nord.

Deocamdata, Trump incearca sa determine China, cel mai important aliat al Phenianului, sa puna si mai multa presiune economica pe Coreea de Nord, astfel incat sa-si abandoneze programul nuclear.

Insa principala ingrijorare este ca o asemenea presiune nu ar face vreo diferenta, din moment ce nord-coreenii raspund de regula cu sfidare sanctiunilor.

In ce ii priveste insa pe vecinii Coreei de Nord, acestia se pregatesc pentru ce e mai rau, japonezii organizand deja primele exercitii de evacuare, luna trecuta, si indrumand populatia ce sa faca in cazul unui atac.

Sud-coreenii au protestat in orasul Seongju, in aceasta saptamana, fata de amplasarea sistemului antiracheta al americanilor, THAAD, scrie Time.

De altfel, si chinezii le-au cerut americanilor sa-si ia sistemul antiracheta din Coreea de Sud, exprimand temeri ca radarul poate submina securitatea ter ...citeste mai departe despre "Este iminent un razboi intre SUA si Coreea de Nord?" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#razboi Coreea de Nord SUA, #tensiuni Coreea de Nord SUA, #tensiuni Peninsiula Coreeana, #nave razboi americane Coreea de Nord , #Stiri International