Eurobarometru: A scazut increderea romanilor in UE. Care sunt principalele noastre temeri

Miercuri, 20 Decembrie 2017, ora 13:46
1094 citiri
Eurobarometru: A scazut increderea romanilor in UE. Care sunt principalele noastre temeri
Foto: Captura video

Increderea romanilor in Uniunea Europeana este in scadere, se arata in ultimul eurobarometru realizat de Comisia Europeana in luna noiembrie a acestui an in 28 de tari ale UE si in cinci tari care aspira la integrarea in Uniune. Studiul a fost realizat pe un esantion de 28.055 de oameni, 1.062 fiind din Romania.

Pe ansamblul UE, increderea cetatenilor este de 41%, cu un procent in minus fata de primavara acestui an, insa continua sa o depaseasca pe cea in guvernele nationale care se situeaza acum la 36% si in parlamentele nationale, 35%.

Cu toate ca increderea romanilor in institutiile de la Bruxelles se situeaza la 51% si este peste media europeana, din primavara si pana in toamna, aceasta a scazut cu sase procente. Cea mai mare rata a increderii in UE se regaseste in Lituania (64%), Bulgaria (57%) si Luxemburg (56%). Din primavara, increderea in UE a castigat teren in 10 tari, dar a scazut in 17 tari.

Cat priveste economie, europenii spun ca au incredere din ce in ce mai mult ca situatia lor financiara se va imbunatati, in timp ce romanii sunt de parere ca situatia economica este una proasta.

In privinta principalelor temeri cu care se confrunta la nivel national, romanii chestionati au indicat cresterea preturilor, inflatia si nivelul de trai, situatia economica, sanatatea si asistenta sociala.

Romanii considera ca principalele probleme cu care se confrunta acum Uniunea sunt terorismul (41%) si imigratia (36%), urmate de infractionalitate (13%) si situatia economica (13%).

Referitor la cele mai importante probleme cu care se confrunta Uniunea, europenii considera ca imigratia (39%) si terorismul (38%) sunt cele mai stringente. Cat priveste cele mai mari preocupari, europenii sunt de parere ca lipsa unui loc de munca si sanatate sunt pe primele locuri.

Optimismul fata de viitorul Uniunii Europene are cele mai mari cote in Irlanda (80%), Luxemburg (72%) si Malta (70%). Cel mai mic nivel al optimismului se regaseste in Franta (49%) si in Italia (50%). Dintre respondentii din Romania, 66% s-au declarat optimisti in privinta viitorului UE, iar 29% pesimisti.

C.R. ...citeste mai departe despre "Eurobarometru: A scazut increderea romanilor in UE. Care sunt principalele noastre temeri" pe Ziare.com

#incredere Uniunea Europeana , #Stiri International