Eurodeputatii decid in aceasta saptamana cine va detine principalele functii in PE

Luni, 30 Iunie 2014, ora 12:29
1253 citiri
Eurodeputatii decid in aceasta saptamana cine va detine principalele functii in PE

Cei 751 de eurodeputati se reunesc la Strasbourg in aceasta saptamana pentru sesiunea plenara constitutiva a Parlamentului European rezultat in urma alegerilor europene din 22-25 mai.

In pofida faptului ca a pierdut 60 de mandate la alegerile europarlamentare din urma cu o luna, grupul Partidului Popular European (PPE) ramane cel mai numeros din Parlamentul European, noteaza luni EUobserver.

In prezent nu exista alte grupuri politice in PE in afara de cele sapte din legislatura precedenta (PPE, S&D, ALDE, Verzi, ECR, GUE si EFD) dupa ce Frontul National din Franta, condus de Marine Le Pen, nu a reusit sa gaseasca eurodeputati din cel putin alte sase tari pentru a putea forma un nou grup europarlamentar.

Schulz ramane inca doi ani si jumatate in functia de presedinte al PE

Prima decizie a eurodeputatilor va fi alegerea presedintelui PE. Dupa cum se stie, germanul Martin Schulz, candidatul socialistilor europeni la presedintia Comisiei Europene la alegerile din 22-25 mai si presedinte in exercitiu al Parlamentului European, urmeaza sa isi pastreze aceasta functie pentru inca doi ani si jumatate, in virtutea unei intelegeri intre principalele doua grupuri europarlamentare - PPE si S&D-, urmand ca din ianuarie 2017 presedintele PE sa fie un reprezentant al Popularilor Europeni (PPE).

Contracandidatii lui Schulz la presedintia PE sunt conservatorul britanic Sajjad Karim, spaniolul Pablo Iglesias, membru al grupului GUE, si ecologista austriaca Ulrike Lunacek.

Tot in aceasta sesiune plenara, Parlamentul European isi va alege cei 14 vicepresedinti, iar joi va fi votata componenta comisiilor europarlamentare.

De asemenea, in aceasta sesiune a PE va fi facut un bilant al presedintiei grecesti a Consiliului UE (1 ianuarie - 30 iunie 2014), iar premierul Italiei, Matteo Renzi, le va prezenta eurodeputatilor prioritatile presedintiei italiene a Consiliului UE care va fi asigurata in al doilea semestru al acestui an.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#eurodeputati Strasbourg, #presedinte PE, #functii conducere PE , #Stiri International