Europa cu doua viteze: Care e miza adevarata si ce trebuie sa faca Romania

Marti, 21 Martie 2017, ora 17:48
1293 citiri
Europa cu doua viteze: Care e miza adevarata si ce trebuie sa faca Romania

In urma cu 10 ani, liderii UE celebrau cea de-a 50-a aniversare a Tratatului de la Roma care a pus bazele constructiei europene prin crearea Comunitatii Europene, precursoarea Uniunii de azi.

Cu aceasta ocazie, a fost semnata Declaratia de la Berlin, care a deschis calea catre un consens deosebit de pretios, creand conditiile necesare adoptarii Tratatului de la Lisabona la cativa ani dupa ce procesul de reformare a UE fusese blocat prin respingerea de catre Franta si Olanda a propunerii pentru o Constitutie europeana.

10 ani mai tarziu, ne aflam intr-un moment asemanator. UE se afla la cea de-a 60-a aniversare si este pusa pentru prima data in fata situatiei de a se desparti de unul dintre membrii sai - Marea Britanie.

Nevoia de innoire este indiscutabila, iar declaratia pe care liderii UE o vor adopta in 25 martie, cu ocazia aniversarii, ar trebui sa marcheze inceputul unei veritabile renasteri a UE a celor 27.

In prima zi a lunii martie, presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a prezentat in fata plenului Parlamentului European propunerile Comisiei pentru noua UE 27. A fost o expunere seaca si tehnocratica, dupa chipul si asemanarea presedintelui Juncker, lipsita de orice stralucire si facuta pe intelesul celor putini care traiesc in bula europeana de la Bruxelles.

Documentul listeaza cinci scenarii posibil de urmat fara sa exprime o preferinta evidenta pentru unul sau altul dintre acestea, dar zilele care au urmat prezentarii Cartii Albe au clarificat lucrurile. Europa cu mai multe viteze, o Europa a cercurilor concentrice, a nucleului si a periferiei, este viziunea impartasita de liderii celor mai mari state membre, Germania, Franta, Italia si Spania.

Statele din Europa de Est, blocul tarilor de la Visegrad, dar si Romania, au respins imediat si categoric aceasta alternativa. Ele sustin ca unitatea trebuie sa fie valoarea centrala a noului proiect UE 27 si nu impartirea statelor membre in diferite categorii, ceea ce nu ar insemna, in cele din urma, decat instituirea mai multor categorii de cetateni ai Uniunii si instituirea formala a mai multor clase de apartenenta la UE.

Trebuie spus de la bun inceput ca formalizarea unei Europe cu mai multe viteze este imposibila in cadrul oferit de Tratatele UE in vigoare. Cu toate acestea, protestul statelor din Est nu este unul nepotrivit.

Suntem ingrijorati si trebuie sa ne articulam temerile.

Suntem in dezacord si trebuie sa ne facem cunoscute argumentele.

Cinci scenari ...citeste mai departe despre "Europa cu doua viteze: Care e miza adevarata si ce trebuie sa faca Romania" pe Ziare.com

#Europa viteze Juncker Romania , #Stiri International