Europenii nu mai considera SUA garant al securitatii UE. Care sunt opiniile in Romania

Sambata, 28 Septembrie 2019, ora 11:06
1212 citiri
Europenii nu mai considera SUA garant al securitatii UE. Care sunt opiniile in Romania
Foto: Arhiva Pixabay

Cetatenii europeni par sa nu mai considere Statele Unite garant al securitatii Europei, preferand consolidarea rolului Uniunii Europene pe plan global, printr-o abordare strategica independenta si nonagresiva, arata un studiu efectuat de Institutul Consiliul European pentru Relatii Externe (ECFR).

Potrivit studiului, realizat in septembrie pe baza unui sondaj efectuat de YouGov la cererea Institutului Consiliul European pentru Relatii Externe (European Council on Foreign Relations, ECFR), pe un esantion reprezentativ de peste 60.000 de persoane din tari europene, cetatenii au mai multa incredere in Uniunea Europeana decat in guvernele nationale pentru apararea intereselor in fata altor puteri mondiale, desi in unele tari UE cei mai multi alegatori nu au incredere nici in UE, nici in SUA.

La intrebarea "In care putere aveti mai multa incredere: SUA ori Uniunea Europeana?", 48% dintre slovaci prefera UE (3% au incredere in SUA), la fel 52% dintre germani (4% pro-SUA), 39% dintre unguri (14% pro-SUA), 60% dintre austrieci (3% pro-SUA) si 51% dintre olandezi (7% au incredere in SUA).

In Romania, 41% dintre respondenti au incredere mai mare in UE (16% au incredere in SUA, iar 32% nu au incredere in niciuna).

In Spania, 56% dintre cetateni au incredere in UE (9% in SUA), la fel in Suedia (56% au incredere in UE, 6% in SUA), precum si in Polonia (41% au incredere in UE, 19% in SUA) si in Danemarca (60% au incredere in UE, iar 6% in SUA).

Conform sondajului, 58% dintre greci au raspuns ca nu au incredere nici in UE, nici in SUA, la fel 54% dintre cehi, 41% dintre francezi si 37% dintre italieni.

"In primul rand, alegatorii cred ca, daca UE trebuie sa navigheze in apele turbulente ale competitiei geostrategice, va trebui sa actioneze independent. Blocul comunitar nu trebuie sa se mai bazeze pe un singur stat membru ori sa ramana la mila unei puteri straine. (...) La trei ani de la inceperea mandatului presedintelui SUA, Donald Trump, alegatorii europeni par pregatiti sa infrunte realitatea dura a politicii mondiale.

Studiul ECFR arata ca europenii nu mai considera ca Statele Unite pot fi garant al securitatii Europei (acest lucru, in pofida faptului ca in cele mai multe state membre minoritati cred ca tara lor are o relatie speciala cu SUA). La nivel general, europenii au mai multa incredere in UE decat in guvernele nationale pentru apararea intereselor in fata altor puteri globale - desi, in numeroase state membre, multi alegatori nu au incred ...citeste mai departe despre "Europenii nu mai considera SUA garant al securitatii UE. Care sunt opiniile in Romania" pe Ziare.com

#sondaj Europa aparata de America, #Romania confict SUA Rusia , #Stiri International