Evaziunea fiscala, mai mult decat o problema nationala: Ameninta ordinea globala

Luni, 08 Septembrie 2014, ora 08:51
1945 citiri
Evaziunea fiscala, mai mult decat o problema nationala: Ameninta ordinea globala
Sursa foto: Touchwood PR

Dupa ce desele "inversiuni" corporative din ultimii ani au dat nastere multor titluri de ziar, un nou film documentar sustine ca ordinea globala este readusa in discutie de marea problema a evaziunii fiscale.

"The Price We Pay", documentarul regizat de Harold Crooks, care are premiera la Toronto International Film Festival (TIFF), sugereaza ca posibilitatea corporatiilor si a persoanelor bogate de a pastra banii dincolo de raza de actiune a trezoreriilor a imbunatatit situatia din unele state, insa a exacerbat inegalitatea veniturilor. Incapacitatea guvernelor sau refuzul lor de a actiona arata ca se poate ca situatia sa se inrautateasca, comenteaza Bloomberg.

Momentul lansarii documentarului nu este intamplatoare. Asa numita "inversiune de impozitare", prin care care companiile americane isi schimba adresa pentru a reduce poverile fiscale, a devenit o manevra din ce in ce mai folosita - si o problema politica fierbinte.

Treisprezece companii americane s-au mutat in strainatate din 2012, si inca noua au in plan acest lucru, inclusiv AbbVie, care a anuntat in iulie ca va cumpara compania irlandeza Shire pentru 55 miliarde dolari, si Burger King Worldwide, care va cumpara firma canadiana Tim Horton. Presedintele Barack Obama a numit aceasta inversiune o "miscare nepatriotica" de a reduce cheltuielile cu impozitele si a cerut masuri din partea Trezoreriei americane.

Practici alunecoase

"The Price We Pay" nu este singurul documentar prezentat la TIFF care arunca o privire asupra practicilor "alunecoase". Altele sunt "The Yes Men Are Revolting", o cronica a unui activist despre companiile energetice si "Merchants a Doubt", o ancheta despre companiile de PR si lobby care incearca sa imbunatateasca parerea oamenilor despre schimbarile climaterice. De asemenea, la TIFF va fi prezentat si "Roger & Me", realizat de Michael Moore, unul dintre principalii realizatori de astfel de documentare.

In timp ce filmele ca "Roger & Me" si "Yes Men" au o abordare comica si subversiva, "The Price We Pay" este mult mai sumbru. Documentarul se bazeaza pe declaratiile a 25 de personalitati - economisti (printre care si Thomas Piketty), experti fiscali, birocrati, scriitori si fosti corporatisti.

In timp ce vorbitorii se contrazic reciproc uneori, ceea ce poate fi putin deconcertant, firul mesajului nu se pierde: multinationalele apeleaza la tot felul de lacune juridice si cvasi-legale pentru a evita plata impozitelor.

Vina este a englezilor, sau poate a francezilor, in functie de punctul de vedere al fiecaruia, scrie Bloomberg. Semintele acestei probleme au fost plantate, sugereaza documentarul, cand Wiliam Cuceritorul a incheiat campania de cucerire a Angliei la portile Londrei.

"El nu si-a terminat treaba", a spus William Taylor, consilier londonez, realizatorilor filmului. Locuitorii capitalei Angliei au fost lasati cu un sentiment "feroce" de independenta, care a stat la baza actiunilor lor din anii care au urmat. Dupa al doilea razboi mondial, orasul a devenit "mama paradisurilor fiscale", dupa ce Banca Angliei a inceput sa permita schimburile comerciale offshore nereglementate.

Paradisurile fiscale

Cand Londra era infloritoare, "cineva" foarte priceput, cu relatii stranse cu Banca Nova Scotia, a venit cu ideea ca Insulele Cayman, teritoriu britanic de peste mari, ar trebui sa fie supuse aceluiasi tip de reglementari ca si capitala, se arata in documentar. Aceasta a dus la transformarea insulelor intr-un important centru financiar offshore.

Alte jurisdictii au urmat aceasta miscare, facand mai usor pentru corporatii sa-si mute operatiunile sau satutul juridic al subsidiarelor in paradisuri fiscale, privand tarile de origine de veniturile meritate.

In film se mai arata ca, in conformitate cu estimarile facute de un grup de avocati britanici, intre 10% si 15% din averea privata, sau circa 32.000 de miliarde de dolari, era depozitata la finele lui 2010 in paradisuri fiscale.

"Sistemul fiscal international este arhaic", a spus regizorul Harold Crooks. "A fost conceput pentru secolul 20. Multe active corporative sunt de fapt intangibile, cum ar fi proprietatea intelectuala, care pot sa ajunga usor in offshore".

#evaziune fiscala, #sistem fiscal, #film evaziune fiscala , #Stiri International