Explozie la metroul din Sankt Petersburg: A fost identificat presupusul atacator. Este din Kirgizstan

Marti, 04 Aprilie 2017, ora 09:42
1075 citiri
Explozie la metroul din Sankt Petersburg: A fost identificat presupusul atacator. Este din Kirgizstan
Foto: Arhiva Ziare.com

A fost identificat presupusul atacator de la metroul din Sankt Petersburg, care a pus la cale un atentat in urma caruia au murit 11 persoane.

Este vorba de Akbarzhon Jalilov, nascut in 1995 in localitatea Osh, a doua cea mai mare localitate din Kirgizstan, transmite Reuters.

Autoritatile ruse nu au precizat pana in acest moment daca este vorba de un atacator sinucigas sau daca atacatorul kirgiz a scapat cu viata din metroul de la Sankt Petersburg.

Akbarzhon Jalilov ar avea cetatenie rusa, fiind surprins de camerele de supraveghere de la metrou imbracat intr-o roba neagra si cu o palarie de aceeasi culoare.

Kirgizstan are o populatie majoritar musulmana si o mare problema de securitate din cauza luptatorilor straini care s-au alaturat Statului Islamic.

Anchetatorii rusi au catalogat explozia drept un "act de terorism", dar nicio grupare nu a revendicat pana in acest moment atentatul de la metrou, in vreme ce premierul rus nu s-a sfiit sa spuna ca e vorba de un atentat terorist in Sankt Petesburg.

Comisia de Investigatii din Rusia a lansat o ancheta pentru act terorist in urma exploziei care a zguduit o garnitura de metrou din Sankt Petersburg. De asemenea, comisia a catalogat explozia ca fiind un atac teorist, dar mai multe scenarii sunt luate in considerare in acest moment.

Presa rusa publicase initial o prima imagine cu presupusul atacator de la metrou, care a abandonat o servieta plina cu explozibili intr-o garnitura de metrou ce calatoarea de la Piata Sennaia spre Tehnologiceski Institut.

De asemenea, un martor a declarat ca un barbat ar fi abandonat o servieta in vagonul de metrou zguduit de puternica explozie din Sankt Petersburg.

"A fost o explozie pe sine, un barbat a lasat o servieta in vagon, a coborat din vagon si s-a mutat in alt vagon", i-ar fi scris martorul unui prieten, intr-un SMS.

Bilantul oficial arata ca 11 persoane si-au pierdut viata, in vreme ce 51 au fost ranite in explozia de la metrou.

Rusia a fost tinta unor atacuri lansate de militanti ceceni in trecut. Lideri rebeli ceceni au amenintat frecvent cu noi atacuri si putin 38 de persoane au fost ucise in 2010, cand doua femeie kamikaze au detonat bombe in garnituri de metrou pline, la Moscova.

Din anul 2000 pana in prezent, rebelii ceceni au ucis 1.130 de persoane in atentate.

Citeste si Liderii lumii, alaturi de Rusia dupa atentatul de la Sankt Petersburg: Merkel condamna "actul barbar", Trump e ingrozit ...citeste mai departe despre "Explozie la metroul din Sankt Petersburg: A fost identificat presupusul atacator. Este din Kirgizstan" pe Ziare.com

#atacator kirgiz atentat Rusia, #atentat Rusia metrou, #Atentat metrou Sankt Petersburg , #Stiri International