Expunerea SUA la criza s-ar putea ridica la 23,7 mii de miliarde dolari

Marti, 21 Iulie 2009, ora 12:29
1412 citiri
Expunerea SUA la criza s-ar putea ridica la 23,7 mii de miliarde dolari

Expunerea totala a guvernului american la criza financiara s-ar putea ridica la 23,7 mii de miliarde dolari, conform unui raport redactat de autoritatea de supraveghere a fondurilor TARP (Troubled Asset Relief Program ), informeaza Newsin.

Neil Barofsky, inspector general in cadrul acestei autoritati, a oferit aceasta suma estimativa in discursul pregatit pentru a fi prezentat in fata unei comisii a Camerei Reprezentantilor din cadrul Congresului american.

Aceasta estimare se bazeaza pe luarea in calcul a celor mai pesimiste conditii economice, incluzand si toate initiativele Federal Reserve si ale guvernului american de a stabiliza economia.

"De la programele ce presupun infuzii masive de capital catre sute de institutii financiare, la programe de modificare a termenilor prin care se pot oferi credite ipotecare, la parteneriate public-private ce utilizeaza zeci de miliarde de dolari de la contribuabili pentru a achizitiona active toxice, TARP s-a transformat intr-un program cu o amploare si complexitate nemaivazute", a declarat Barofsky.

Acesta a precizat insa ca programul reprezinta doar o parte a efortului de salvare a economiei americane.

"Pe cat de masiv si important este programul TARP, acesta este doar o parte a unui efort guvernamental de a stabiliza si sustine sistemul financiar", a declarat responsabilul american, adaugand ca "expunerile totale ale guvernului federal s-ar putea ridica astfel la 23,7 mii de miliarde dolari".

Barofsky a declarat ca orice judecata privind eficienta programului TARP ar trebui sa fie facuta doar in contextul efortului largit al guvernului american de a sustine revenirea economica.

Oficialul american a criticat si guvernul pentru ca a preferat sa ignore "in mod repetat" recomandarile autoritatii pe care o reprezinta privind transparenta utilizarii acestor fonduri.

Noul sef al programului guvernamental de sustinere a economiei, Troubled Asset Relief Program (TARP), Herb Allison, ce beneficiaza de fonduri de 700 miliarde dolari, a declarat ca programul menit a curata bancile de active toxice va fi lansat in curand, economia fiind in recuperare.

Seful TARP, Herb Allison, a declarat in fata unei comisii parlamentare ca dezvoltarea de parteneriate public-private pentru achizitia de catre investitori si guvern a activelor bancare neperformante a fost incununata de succes.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
În timp ce în Uniunea Europeană statele membre reduc producția de petrol și gaze naturale pentru a îndeplini țintele de mediu, Statele Unite ale Americii au fost în 2023 cel mai mare...
#investitori, #credite ipotecare, #sistem financiar, #economie, #fonduri , #Stiri International