Federica Mogherini: UE este gata sa sporeasca sprijinul financiar pentru Republica Moldova

Luni, 30 Septembrie 2019, ora 21:20
839 citiri
Federica Mogherini: UE este gata sa sporeasca sprijinul financiar pentru Republica Moldova
Foto: Facebook / Maia Sandu

Uniunea Europeana este gata sa sporeasca sprijinul financiar pentru Republica Moldova, a declarat luni, la Bruxelles, Inaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe si politica de securitate, Federica Mogherini, intr-o conferinta de presa comuna cu premierul moldovean Maia Sandu, cu ocazia celui de-al cincilea Consiliu de Asociere Republica Moldova - Uniunea Europeana, informeaza Radio Chisinau.

Cu toate acestea, sprijinul financiar european pentru Chisinau ramane conditionat de realizarea reformelor in Republica Moldova, a subliniat Mogherini.

'Sprijinul nostru va ramane conditionat de progresul reformelor. Suntem gata sa sporim atat sprijinul financiar, cat si pe cel de consultare si speram sa putem debloca in curand prima transa a asistentei financiare', a afirmat sefa diplomatiei europene. 'Toate sunt un semnal fata de reformele pe care le-ati facut deja', a spus ea, adresandu-se prim-ministrului moldovean.

Federica Mogherini s-a referit si la reglementarea transnistreana, spunand ca este nevoie de noi progrese la negocierile in formatul '5+2' (Republica Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina si OSCE, plus UE si SUA ca observatori).

'Uniunea Europeana continua sa sprijine integritatea si suveranitatea teritoriala a Republicii Moldova si un statut special pentru regiunea transnistreana in frontierele recunoscute international ale Republicii Moldova. Negocierile '5+2' au inregistrat niste progrese, care trebuie sa continue in cadrul rundei care va avea loc in Slovacia, saptamana viitoare', a mentionat Mogherini.

La randul sau, premierul Maia Sandu s-a angajat ca guvernul sau sa realizeze masurile si reformele promise, referindu-se in special la cele din domeniul justitiei. In acelasi timp, sefa executivului moldovean a multumit UE pentru asistenta financiara si cea tehnica.

'Am solicitat si am obtinut incurajari ca vom fi sprijiniti in continuare pentru a implementa aceasta agenda ambitioasa (...) E imbucuratoare reconfirmarea vestii ca putem obtine cele doua transe de asistenta macro-financiara pana la sfarsitul acestui an, desigur daca vom reusi sa indeplinim toate conditiile si aceasta este intentia noastra', a afirmat ea.

Citeste mai multe despre Premierul Republicii Moldova: Marea provocare - intoarcerea tinerilor acasa.

In urmatoarele zile, Federica Mogherini este asteptata sa efectueze o vizita la Chisinau, conform postului de radio citat.

...citeste mai departe despre "Federica Mogherini: UE este gata sa sporeasca sprijinul financiar pentru Republica Moldova" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Mogherini sprijin financiar Moldova, #Uniunea Europeana sprijin financiar Moldova , #Stiri International