Feriti-va de "BOOMUL OBLIGATIUNILOR"!

Miercuri, 24 August 2011, ora 13:53
1556 citiri
Feriti-va de "BOOMUL OBLIGATIUNILOR"!

Speriati de evolutia volatila a pietelor bursiere si de implicatiile retrogradarii SUA, investitorii au apelat la Trezoreria americana, pe care o vad ca pe un ultim refugiu. Dar tendinta lor poate afecta riscurile de pe piata obligatiunilor?

Cel mai recent  „raliu” facut de Trezoreria SUA nu a reusit sa linisteasca temerile investitorilor, ingrijorati ca obligatiunile se afla „in balon”, puncteaza smartmoney.com.

Saptamana trecuta, investitorii s-au inghesuit la obligatiunile guvernamentale, impingand randamentele pe 10 ani ale Trezoreriei la o valoare mai mica de 2%, pentru prima data, in ultimii 50 de ani.

Valoarea este mai mica decat cea inregistrata inainte de retrogradarea SUA de catre S&P (cand era de 2,6%) si sub pragul de 2,8% pe care il inregistase in octombrie, anul trecut.

Acum, obligatiunile sunt pe cale sa „explodeze”, in conditiile in care ratele dobanzilor incep sa creasca din nou.

Pentru unii, acest lucru pare a fi o alarma falsa. Avertismentele, fie ca vin de la Bill Gross, managerul fondului de 245 de miliarde de dolari, Pimco sau de la Sheila Bair, presedintele  Autoritatatii americane care reglementeaza sistemul bancar din Statele Unite, au ramas fara ecou. Pana acum, piata obligatiunilor inca nu s-a prabusit.

Anuntul Trrezoreriei americane, care spune ca va mentine ratele de dobanda la nivele apropiate de zero, cel putin in urmatorii doi ani, a mai calmat investitorii. Acestia asteapta cu infrigurare discursul sefului Trrezoeriei.

Chiar daca ratele ar continua sa ramana la aceste valori mici, „boomul obligatiunilor” pare inevitabil, sustin analistii citati de publicatia amintita.

„Problemele fundamentale inca sunt acolo”, sustine James Sarni, managing director la Payden&Rygel.

In opinia acestuia, nivelul acestor rate nu poate fi mentinut pe durate mari de timp.

„Cele mai multe obligatiuni au preturi relative la Trezorerie, asa fel incat daca ratele institutiei sunt prea mici, raportul se pastreaza. Daca randamentele Trezoreriei ar creste, atunci si pierderile ar avea un efect de unda”,  mai spune Stokes.

Pentru investitorii care prefera obligatiunile, prejudiciul ar putea veni in doua valuri: in viitorul apropiat, in cazul in care ratele de crestere ar reflecta o crestere economica pozitiva si pe termen lung, daca ratele dobanzilor vor creste din nou.

In cazul in care ratele vor creste, detinatorii de obligatiuni ar putea fi fortati sa isi vanda certificatele pentru o valoare mai mica decat cea pe care au platit-o, initial. Din acest motiv, investitorii prefera titluri de obligatiuni noi, cu randamente mai mari. Cele pe termen lung sunt cele mai vulnerabile. Cu cat un investitor asteapta mai mult ca certificatul sau sa „ajunga la maturitate” , cu atat creste riscul ca obligatiunea respectiva sa isi piarda din valoare.

Analistii cred ca ar fi de preferat ca investitorii sa cumpere obligatiuni corporative cu randament mare, care sunt, intr-adevar, mai riscante, dar care ofera randamente atractive, ce ar putea compensa o parte din pierderile cauzate de cresterea ratelor la dobanzi.

Ucraina se pregătește de negocieri la început de mai. Miza: 20 de miliarde de dolari
Ucraina se pregătește de negocieri la început de mai. Miza: 20 de miliarde de dolari
Ucraina ar plănui să trimită o propunere de restructurare a 20 de miliarde de dolari din datoria sa externă către investitori la începutul lui mai, scrie Reuters luni, 22 aprilie, citând...
#certificate trezorerie, #emisiune obligatiuni, #minister finante, #obligatiuni , #Stiri International