Cum se reinventeaza regulile finantarii afacerilor, in epoca Bitcoin si Kickstarter

Miercuri, 09 Iulie 2014, ora 16:00
2667 citiri
Cum se reinventeaza regulile finantarii afacerilor, in epoca Bitcoin si Kickstarter
Sursa foto: Facebook

Doi termeni din lumea tehnologiei au intrat in lexicon in 2014: Kickstarter si Bitcoin. Kickstarter, platforma care faciliteaza obtinerea finantarii pentru diferite proiecte, a gazduit 150.000 de cereri, dintre care 43% au fost finantate. Si chiar si cei mai "tehnofobici" bunici, inclusiv californianul de 64 de ani Satoshi Nakamoto, au auzit de bitcoin, chiar daca nu stiu cum functioneaza.

Deci, pasul urmator era sa se incerce combinarea cele doua concepte. Acesta este obiectivul Swarm, o noua platforma de crowdfunding care foloseste tehnologia ce sta la baza bitcoin. Cu sediul in Berlin, startup-ul a fost fondat de Joel Dietz, antreprenor si programator, care doreste o mai buna sustinere a proiectelor tehnologice, spune Schumpeter de la The Economist .

Cu ajutor din partea Swarm, startup-urile si proiectele ce cauta finantare pot "bate" si distribui propriile monede digitale. Cei interestati pot sustine proiectele schimband banii reali (sau bitcoin) in moneda respectiva. Aceasta abordare a fost facuta de alt startup, Mastercoin, care incearca sa foloseasca tehnologia bitcoin in toate serviciile financiare. Dietz a precizat ca Swarm va fi mult decat atat, deoarece va construi nu doar un sistem prin care sa poata fi obtinuta finantare, ci si o piata pentru startup-uri.

Pentru a demonstra functionalitatea, si pentru a nu trebui sa explice cum functioneaza Swarm, Dietz foloseste propria platforma pentru finantare. Mai mult de 500 persoane, care au cunostinte despre o campanie de crowdfunding si despre bitcoin, au platit, in medie, cate 1.000 de dolari, sau aproximativ 2 bitcoin, pentru a sprijini proiectul. Swarm aproape a adunat o treime din fondurile necesare, care se ridica la 4.500 bitcoin (2,6 milioane dolari), pe care vrea sa le stranga pana pe 20 iulie. Pentru aceste fonduri, investitorii vor primi o suma echivalenta in swarmcoins, propria moneda, la o rata de schimb de 5.000 swarmcoins pentru un bitcoin. Aceste noi monede sunt apoi folosite pentru a sprijini proiectele in acelasi mod in care dolarii sau lirele sterline finanteaza proiectele de pe Kickstarter.

Swarmcoins, ca si bitcoins, pot fi tranzactionate si se pot aprecia. Daca proiectul are succes, primii investitori pot vinde monedele altui interesat, la noua valoare. Modelul este mai bun decat Kickstarter, unde, daca proiectul are succes, primii investitori nu pot obtine avantaje. Cand Oculus VR, care produce Oculus Rift, a fost cumparata de Facebook pentru doua miliarde de dolari in martie 2014, unora dintre primii sustinatori ai proiectului nu li s-au inapoiat investitiile in proportie cu valoarea atinsa de companie. Swarm va inapoia investitorilor "partile" la valoarea atinsa.

Cei care folosesc Swarm pot, de asemenea, primi active tangibile: unul dintre primele proiecte este pentru un producator de nanosateliti, care intentioneaza sa-si recompenseze sustinatorii cu materiale spatiale din jurul Pamantului. Alte proiecte sunt evaluate de Swarm, inclusiv unul in care se vrea sa se dezvolte tokenuri criptate, prin care sunt deblocate functii ale diferitelor aplicatii, dupa ce cumparatorul va plati si pentru acestea.

Dietz are planuri mari pentru Swarm: spera sa deschida incubatoare tehnologice in Europa pentru proiectele selectate. Londra si Berlin sunt orasele luate in calcul. Pe scurt, Swarm vrea sa fie inovator. De fapt, Dietz a recunoscut ca si Swarm este atat de inovator, incat a creat probleme si avocatilor sai: legislatia in vigoare nu a fost conceputa pentru a acoperi acest nou concept.

Toate acestea cu siguranta merita incercate. Daca Swarm atrage pana la sfarsitul lunii fondurile necesare, daca reuseste sa ii atraga pe cei interesati, daca incubatoarele devin o realitate si daca reuseste sa-si mentina avocatii fericiti, acesta ar putea deveni un alt notabil termen de tehnologie care va intra in conversatia zilnica. Problema este ca, deocamdata, sunt prea multi "daca".

#finantare afaceri, #tehnologie finantare, #finantare Kickstarter, #crowdfunding Swarm , #Stiri International