Finantistii de pe Wall Street au dat 5 miliarde de dolari pe influenta politica

Joi, 05 Martie 2009, ora 16:32
1139 citiri
Finantistii de pe Wall Street au dat 5 miliarde de dolari pe influenta politica

Institutiile financiare de pe Wall Street au cheltuit cinci miliarde de dolari pentru influenta politica, potrivit unui raport realizat de organizatia Wall Street Watch.

Firmele de investitii, bancile comerciale, fondurile de hedge (plasamente alternative), companiile imobiliare si asiguratorii au contribuit la fondurile diverselor partide politice aproximativ 1,7 miliarde de dolari si au cheltuit inca 3,4 miliarde de dolari pentru a plati campanii de lobby, intre 1998 si 2008,a anuntat Wall Street Watch.

Potrivit realizatorilor analizei, avocatul din California Harvey Rosenfield, de la asociatia non-profit Consumer Education Foundation, si Robert Weissman, de la organizatia non-profit Essential Information, aproape 3.000 de persoane au facut lobby, ducand la luare deciziilor ce au provat colapsul financiar de anul trecut.

Studiul arata ca lobby-ul si contributiile financiare au dus la daramarea reglementarilor dintre bancile comerciale si cele de investitii si au prevenit interventia guvernului pentru a opri la timp imprumuturile subprime.

"Programele anti-recesiune care ar fi prevenit prabusirea financiara care a inceput anul trecut au fost dezafectate, iar avertismentele celor care au prevazut dezastrul au fost inecate intr-un ocean de bani cu iz politic," a scris Rosenfield intr-un comunicat.

Autorii au descoperit ca aproximativ 55 de procente din cele cinci miliarde de dolari au fost donati Partidului Republican, iar 45%, Partidului Democrat. In timpul campaniei electorale din 2008, democratii au primit putin mai mult de jumatate din contributii.

De asemenea, 142 dintre persoanele care faceau lobby erau fosti oficiali sau angajati in Congresul american.

#finantisti, # Wall Street, # miliarde, # influenta politica , #Stiri International