Fitch: Marea Britanie are de infruntat provocari bugetare uriase

Marti, 08 Iunie 2010, ora 16:18
1364 citiri
Fitch: Marea Britanie are de infruntat provocari bugetare uriase

Marea Britanie are de infruntat provocari bugetare uriase, iar autoritatile trebuie sa adopte masuri pentru o reducere mai rapida a deficitului decat cea avuta in vedere de fostul guvern, apreciaza agentia de evaluare financiara Fitch, transmite Mediafax.

Aprecierile Fitch intervin in contextul in care noul guvern britanic va prezenta pe 22 iunie proiectul unui buget de urgenta. Agentia nu ameninta direct calificativul acordat Marii Britanii, de "AAA", cel mai mare posibil, insa mentioneaza ca ritmul de crestere a datoriei statului este mai rapid decat in celelalte tari cu rating similar.

Fitch noteaza, de asemenea, ca deficitul public este de aproximativ doua ori mai mare decat nivelurile atinse in perioadele anterioare cu probleme bugetare, din anii 1970 si 1990.

Ea recomanda, totodata, noului guvern sa adopte masuri de reducere a deficitului "mai ambitioase", cu un nivel al imprumuturilor cu 1% sub cel prevazut de fostul executiv in bugetul adoptat in aprilie 2010.

Agentia subliniaza ca "diminuarea deficitului doar prin scaderea cheltuielilor ar insemna ca aceste masuri sa aiba o amploare fara precedent".

Marea Britanie are in prezent un deficit bugetar echivalent cu 11,1% din Produsul Intern Brut, cel mai mare din cele 27 de state ale Uniunii Europene.

#fitch datorie marea britanie deficit , #Stiri International