FMI scade estimarile pentru economia mondiala

Marti, 25 Septembrie 2012, ora 08:30
1579 citiri
FMI scade estimarile pentru economia mondiala

Fondul Monetar International va revizui in scadere estimarile referitoare la cresterea economiei mondiale, care vor fi anuntate oficial pe 9 octombrie, la Tokyo, a anuntat luni directorul general al institutiei, Christine Lagarde.

"Continuam sa anticipam o redresare treptata, dat cresterea economica va fi sub ritmul estimat in iulie, la publicarea previziunilor precedente ale Fondului", a precizat Lagarde intr-un discurs la Washington.

In prezent, FMI anticipeaza un avans de 3,5% al economiei mondiale in acest an si de 3,9% in 2013.

Noile previziuni vor fi prezentate la reuniunea anuala a FMI si a Bancii Mondiale care va avea loc la Tokyo.

G20: Cresterea economica mondiala este amenintata

Recentele masuri luate de principalele banci centrale permit guvernelor sa incerce o relansare a cresterii economice, dar criza datoriei in Europa ameninta inca economia mondiala, potrivit responsabililor G20.

Viceministrii finantelor si reprezentantii bancilor centrale din grupul tarilor dezvoltate si emergente au discutat despre riscurile la care se expune economia mondiala, criza zonei euro si volatilitatea preturilor in domeniul alimentar in cadrul unei reuniuni duminica si luni in capitala Mexicului.

Criza datoriei in Europa, bugetul restrans al SUA si o crestere incetinita sunt "riscurile cele mai serioase pentru economia mondiala", a declarat viceguvernatorul Bancii Centrale a Mexicului, Manuel Ramos Francia, citat de Agerpres.

Programul de rascumparare a obligatiunilor statelor aflate in dificultate de catre Banca Centrala Europeana (BCE), planurile de relansare ale Rezervei federale americane si Bancii Japoniei "au redus riscurile, cel putin temporar", a estimat Ramos.

"Asta ne ajuta sa castigam timp, dar riscurile persista", a adaugat el.

In cazul Europei, actiunea BCE "evita temporar materializarea unui risc extrem care ar putea avea consecinte sistemice", a spus Ramos.

Responsabilii G20 au mai discutat despre volatilitatea preturilor alimentelor si ale materiilor prime.

"Facilitarea comertului international al materiilor prime este un element care va contribui la ameliorarea preturilor si la reducerea volatilitatii", a spus Gerardo Rodriguez Regordosa, viceministru mexican al finantelor.

Reuniunea G20 la Mexico a pregatit-o pe cea a ministrilor de finante si a guvernatorilor bancilor centrale care va avea loc in noiembrie, ultima organizata de Mexic inainte de transmiterea presedintiei turnante a G20 Rusiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#economie mondiala FMI, #economie mondiala G20, #criza economica 2012 , #Stiri International