FMI si Serbia au decis: Deficit de 4,25% in 2012

Miercuri, 16 Noiembrie 2011, ora 20:45
643 citiri
FMI si Serbia au decis: Deficit de 4,25% in 2012

O delegatie a Fondului Monetar International immpreuna cu autoritatile sarbe au ajuns miercuri la un acord care prevede un deficit bugetar de 4,25% din Produsul Intern Brut in 2012, cu ocazia primei revizuiri a acordului preventiv convenit in luna august, transmite AFP.

"Serbia si-a propus ca tinta pentru anul urmator un deficit bugetar de 4,25% din PIB, mai mic decat 4,5% preconizat initial", a declarat seful misiunii FMI, Mark Allen. Acesta a explicat ca ajustarea a fost facuta in contextul incetinirii ritmului de crestere ca urmare a turbulentelor din zona euro.

La randul sau, secretarul de stat in Ministerul de Finante, Dusan Nikezic, a declarat ca in acest an Serbia ar urma sa inregistreze o crestere economica de 2%, insa avansul economiei ar urma sa se reduca la 1,5% in 2012 ca urmare a declinului activitatii economice in zona euro.

La finele lunii august, FMI si autoritatile sarbe au cazut de acord asupra unui imprumut preventiv de un miliard de euro pentru o perioada de 18 luni, destinat sa protejeze Serbia de eventualele socuri financiare.

In situatia in care comitetul director al FMI va aproba rezultatele vizitei delegatiei, o prima transa de 190 milioane de euro va fi pusa la dispozitia Serbiei.

Cu toate acestea, autoritatile de la Belgrad au anuntat ca nu intentioneaza sa traga acesti bani decat in cazul agravarii situatiei economice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#Serbia FMI deficit, #deficit bugetar Serbia, #deficit bugetar , #Stiri International