Fost premier britanic: Invadarea Irakului nu a fost justificata. Americanii ne-au inselat

Duminica, 05 Noiembrie 2017, ora 19:29
1036 citiri

Marea Britanie "a fost inselata" de SUA in privinta presupusului arsenal nuclear al regimului Saddam Hussein in Irak, ceea ce inseamna ca invazia tarii arabe din 2003 "nu a fost justificata", concluzioneaza fostul prim-ministru britanic Gordon Brown intr-o carte, informeaza duminica EFE.

Brown, care era ministru de finante in timpul razboiului din Irak condus de Washington si Londra, va publica martea viitoare cartea "Viata mea, vremurile noastre", in care da asigurari ca administratia americana a ascuns informatii "cruciale".

Politicianul scotian, care i-a succedat in 2007 lui Tony Blair la sefia guvernului britanic, post pe care l-a detinut pana in 2010, dezvaluie ca administratia presedintelui George W. Bush detinea un raport "secret" care nu a fost aratat niciodata executivului de la Londra si care ar fi pus sub semnul intrebarii capacitatile nucleare ale Irakului.

Constatarea ulterioara ca regimul irakian al vremii nu detinea arme de distrugere in masa si nici nu avea capacitatea de a ataca tari occidentale il face pe Brown sa concluzioneze in cartea sa ca "razboiul nu era justificat ca ultima instanta si ca invazia nu a fost un raspuns proportionat".

Brown afirma ca a aflat despre presupusul raport secret american dupa ce a parasit guvernul si spune ca, daca ar fi avut acces inainte la acel document, cursul istoriei ar fi fost poate diferit.

"Stim acum, datorita documentelor clasificate americane, ca in primele zile ale lui septembrie 2002 un raport pregatit de departamentul de informatii al sefilor de Stat Major din SUA a fost pus pe masa ministrului apararii, Donald Rumsfeld", scrie Brown. Acel raport a fost cerut de Rumsfeld pentru "a identifica lacune in analiza serviciilor de informatii", explica el, si adauga faptul ca "acum este limpede ca a contrazis total viziunea oficiala".

"Daca am dreptate si (este adevarat ca) in sistemul american se stia ca nu existau arme in Irak, atunci noi nu doar ca am fost dezinformati, ci si inselati in subiectul critic al armelor de distrugere in masa", insista Brown.

Decizia invadarii Irakului, sustinuta de Partidul Conservator, dar respinsa de multi laburisti si de milioane de cetateni britanici care au protestat in strada, a afectat grav cariera politica a lui Blair si a marcat si parcursul politic al lui Brown, aminteste EFE.

La capatul unei anchete care a durat sapte ani, judecatorul britanic John Chilcot a ajuns in 2016 la concluzia ca Saddam Hussein, care a fost executat in 2006 de ...citeste mai departe despre "Fost premier britanic: Invadarea Irakului nu a fost justificata. Americanii ne-au inselat" pe Ziare.com

#razboi Irak, #invazie Irak, #Gordon Brown premier , #Stiri International