Fostul presedinte catalan scapa de mandatul european de arestare. Daca se intoarce in Spania, va fi insa inchis

Marti, 05 Decembrie 2017, ora 16:20
997 citiri
Fostul presedinte catalan scapa de mandatul european de arestare. Daca se intoarce in Spania, va fi insa inchis
Foto: Arhiva Facebook/Carles Puigdemont i Casamajo

Curtea Suprema de la Madrid a renuntat la mandatele de arestare europene emise pe numele fostului lider al Cataloniei si a patru fosti membri ai Cabinetului sau.

Judecatorul de instructie a decis sa mentina totusi mandatul de arestare spaniol impotriva acestora, ceea ce inseamna ca cei cinci vor putea fi retinuti la revenirea in Spania.

Retragerea mandatului de arestare european previne de asemenea situatia ca si o alta jurisdictie europeana in plus fata de cea spaniola sa se ocupe de acest caz, a mai precizat Curtea Suprema.

Justitia din Belgia anuntase luni ca pe 14 decembrie urma sa ia o decizie privind extradarea lui Carles Puigdemont si a celor patru responsabili catalani inculpati in tentativa de secesiune a regiunii spaniole. Cei cinci au fugit in Belgia la sfarsitul lunii octombrie 2017.

Procurorii spaniloi i-au acuzat de participare la procesul de secesiune a Cataloniei din 27 octombrie prin proclamarea unilaterala a "Republicii Catalane". Guvernul spaniol a raspuns imediat si a plasat regiunea sub tutela, a destituit guvernul regional si a dizolvat parlamentul regional pentru a convoca noi alegeri.

12 din cei 14 membri ai guvernului catalan demis candideaza acum la scrutinul regional convocat de Madrid pentru 21 decembrie, inclusiv Carles Puigdemont, care sustine ca, in caz de victorie, va fi restabilit ca "presedinte legitim" al executivului catalan.

Citeste si

Carles Puigdemont si alti patru lideri catalani s-au predat politiei din BruxellesPuigdemont si cei 4 ministri arestati in Belgia au fost eliberati conditionat. Ce urmeazaPrimarul Barcelonei acuza Guvernul lui Puigdemont ca a condus Catalonia la dezastru ...citeste mai departe despre "Fostul presedinte catalan scapa de mandatul european de arestare. Daca se intoarce in Spania, va fi insa inchis" pe Ziare.com

#Catalonia referendum independenta, #Carles Puigdemont extradare Belgia, #Carles Puigdemont arestat Spania independenta Catalonia , #Stiri International