Francezii fac exercitii cu tancuri in coasta Rusiei: Nu au voie mai aproape de 5 km de granita

Miercuri, 24 Mai 2017, ora 10:15
1002 citiri
Francezii fac exercitii cu tancuri in coasta Rusiei: Nu au voie mai aproape de 5 km de granita
Foto: Arhiva Pixabay

Peste 300 de soldati francezi, insotiti de tancuri Leclerc, au efectuat marti pentru prima data exercitii in Estonia, pentru a asigura aceasta tara baltica, membra a NATO, ingrijorata de amenintarea vecinului rus.

"Tinand cont de evenimentele din ultimii ani, mi se pare normal ca tarile baltice sa resimta o anumita ingrijorare fata de vecinul lor", a explicat locotenent-colonelul Lionel, consilier pe probleme de comunicare al detasamentului francez din cadrul misiunii Lynx, "dar la ora actuala (...) este mai mult un joc de comunicare".

Ca masura de securitate, ofiterul si-a divulgat doar prenumele, iar prudenta este principalul cuvant de ordine al exercitiului.

Soldatii nu se pot apropia in uniforma militara la mai putin de cinci kilometri de granita cu Rusia, a subliniat el.

Manevrele, din cadrul exercitiilor Spring Storm ale NATO cu participarea a 6.000 de soldati ai Aliantei, se desfasoara pe un teren impadurit in apropiere de orasul Tapa in nordul Estoniei.

"Este un teren mult mai accidentat decat intalnim in mod obisnuit mai la sud, in special in Africa", a explicat capitanul Emmanuel, comandantul companiei a 3-a din Marina, "Scorpionii".

Ajuns in Estonia la 20 martie, contingentul francez constituie in prezent principala componenta a batalionului multinational al NATO, sub comandament britanic.

Cu prilejul summit-ului de la Varsovia din iulie, NATO a decis sa desfasoare patru batalioane multinationale in Polonia, Lituania, Letonia si Estonia. Prezenta lor a fost ceruta de aceste tari dupa anexarea Crimeii la Rusia in 2014.

Moscova a dezmintit orice ambitie teritoriala si acuza NATO ca doreste sa o incercuiasca.

Ambasadorul Rusiei in Franta, Aleksandr Orlov, a afirmat vineri ca trupele terestre franceze sunt prezente la granitele Rusiei "pentru prima data din 1812" si de la campania napoleoniana.

Dupa doua rotatii de patru luni in Estonia, soldatii francezi se vor deplasa in Lituania vecina. ...citeste mai departe despre "Francezii fac exercitii cu tancuri in coasta Rusiei: Nu au voie mai aproape de 5 km de granita" pe Ziare.com

#exercitii armata franceza, #soldati francezi exercitii Estonia , #Stiri International