Francezul care a salvat Uniunea Europeana. Pentru moment

Luni, 08 Mai 2017, ora 20:25
837 citiri
Francezul care a salvat Uniunea Europeana. Pentru moment

Dupa anuntarea rezultatelor partiale ale alegerilor din Franta, cand era deja sigur ca a castigat, Emmanuel Macron a venit in piata din fata Muzeului Luvru sa-si intampine sustinatorii pe acordurile imnului Europei - Oda bucuriei.

Este, pentru moment, salvatorul celei mai importante constructii politice de pe Batranul Continent.

Uniunea Europeana a fost lovita puternic de criza economica, una care a provocat stagnare, somaj si saracie, totul culminind cu falimentul Greciei, care a pus in pericol moneda unica.

Pe acest fond de pesimist generalizat, miscarile populiste au castigat teren, fiind impulsionate de criza imigrantilor sirieni care au invadat Europa din cauza razboiului civil.

Referendumul pentru Brexit, apoi, la cateva luni, alegerea unui populist de extrema dreapta la Casa Alba au fost doua evenimente care pareau ca vor avea ca efect dezintegrarea Uniunii Europene.

Liderii politici moderati si o mare parte a opiniei publice au inteles pericolul si, incet, incet, accesul populistilor de dreapta a fost blocat in state ca Austria, Olanda si, astazi, Franta.

Erau putini cei care la inceputul anului ar fi pariat pe cresterea increderii in Uniunea Europeana si pe faptul ca alegatorii din democratiile occidentale vor reactiona, oferind o noua sansa unei constructii fragile, imperfecte, dar care asigura pacea si prosperitatea pe continent de peste 60 de ani.

Tinta celui mai dur atac purtat cu mijloace digitale

Tanarul politician independent, in varsta de 39 de ani, fost ministru al Economiei in Guvernul Valls, a reusit sa "fure" mintea si sufletul unei bune parti a electoratului francez.

In cafenelele pariziene, luni dimineata, multi francezi se bucurau ca s-a confirmat oficial faptul ca "sunt mai destepti ca americanii", conform unei relatari din revista New Yorker. Donald Trump este un personaj comic in Franta. Marine Le Pen, candidata Frontului National, a evitat sa-i pronunte numele in campania electorala ca sa nu piarda voturi.

Emmanuel Macron, noul presedinte al Frantei, impreuna cu sotia sa, ii saluta pe sustinatorii adunati in fata Muzeului Luvru din Paris - Foto: Hepta.ro

Dar intrebarea care astazi se afla pe buzele tuturor e daca va reusi Emmanuel Macron sa livreze ceea ce a promis in campanie - reformarea Uniunii Europene, crestere economica, crearea de locuri de munca, in special pentru tineri, si realizarea unei noi si puternice solidaritati europene?

Multi comentatori sunt sceptici si-l considera pe noul ...citeste mai departe despre "Francezul care a salvat Uniunea Europeana. Pentru moment" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Macron Uniunea Europeana, #Macron razboi digital, #Macron presedinte Franta , #Stiri International