Franta apara la Davos ''supertaxa'' sa de 75 % pentru cei mai bogati

Sambata, 26 Ianuarie 2013, ora 14:04
1358 citiri
Franta apara la Davos ''supertaxa'' sa de 75 % pentru cei mai bogati
Foto: The Guardian

Franta a aparat vineri la Davos, in Elvetia, unde se afla elita mondiala din domeniul afacerilor, "supertaxa" sa de 75 % pe cele mai mari venituri, acuzata de catre unii ca-i alunga pe investitorii straini, relateaza AFP.

Ministrul francez de finante, Pierre Moscovici, a explicat, intr-o conferinta de presa, obiectivele acestei impozitari "exceptionale", insistand asupra caracterului sau tranzitoriu.

Impozitul de 75 %, care nu va avea decat doi ani de existenta, nu-i afecteaza decat pe francezii cei mai bogati, pentru venitul lor anual de peste un milion de euro, a explicat Moscovici. Cu toate acestea, nu se pune problema de a renunta la el, in pofida zvonurilor insistente in acest sens si a anularii lui de catre Consiliul Constitutional din Franta, a insistat ministrul.

"Nu este ilogic ca cei care castiga o multime de bani sa faca acest efort temporar. Situatie exceptionala, efort exceptional, avere exceptionala si taxare prin urmare exceptionala. Aceasta este logica", a insistat Moscovici.

Proiectul de impozitare cu 75 % pentru partea de venituri ce depasesc un milion de euro a provocat dezbateri aprinse in Franta, determinand, printre altele, plecarea in Rusia a celebrului actor francez Gerard Depardieu, dar si preocupari in randul unor investitori straini.

Moscovici a minimalizat insa impactul acestui proiect la Davos, unde sute de mari patroni si responsabili economici se reunesc in fiecare an in cadrul Forumului economic mondial.

"N-am simtit o preocupare majora pe aceasta tema aici, deoarece fiecare poate intelege despre ce este vorba", a mai spus Moscovici.

#taxe bogati Franta, #participare Franta Davos, #crestere impozite Franta , #Stiri International