Franta are tendinta ca, o data la 100 de ani, sa treaca printr-un acces revolutionar

Luni, 12 Iunie 2017, ora 17:47
984 citiri
Franta are tendinta ca, o data la 100 de ani, sa treaca printr-un acces revolutionar
Foto: Facebook/Emmanuel Macron

Presedintele Macron va avea o majoritate confortabila in Parlamentul de la Paris. Partidele vechi s-au clasat in urma noii sale formatiuni. Este o revolutie pe scena politica franceza.

Spre deosebire de Marea Britanie, sondajele de opinie din Franta au anticipat corect trendul electoral: noul presedinte Emmanuel Macron este pe cale de a obtine o majoritate clara, poate chiar covarsitoare, in legislativ.

Amploarea succesului sau depaseste toate asteptarile. Niciodata pana acum intr-o democratie occidentala nu a cunoscut un politician o ascensiune atat de rapida, care a cuprins si formatiunea din jurul sau.

Macronmania, parte din succes

Francezii au avut patru saptamani la dispozitie pentru a urmari prestatia noului lor sef de stat. Iar acesta a dovedit un instinct politic si o maturitate de parca ar fi fost de decenii in politica.

Nou-venitul in politica la varf a iesit cu fruntea foarte sus dupa intalnirile cu omologii american si rus, Donald Trump, respectiv Vladimir Putin, spre uimirea multora.

Iar raspunsul lui Macron pe Twitter - unde altundeva - la decizia presedintelui american de a se retrage din tratatul climatic de la Paris a corespuns perfect cu starea de spirit a comunitatii online: "Make our planet great again" - o trimitere la sloganul electoral al lui Trump - a devenit mesajul cel mai des accesat. Echipa de social media a presedintelui Macron merita toate felicitarile.

Francezii l-au observat in aceste saptamani pe Emmanuel Macron si le-a placut ce au vazut. Aparitiile sale internationale de succes au creat o adevarata Macronmania. Pietele financiare se bazeaza pe el, la fel ca si cancelara Germaniei. Acum a primit un mare vot de incredere de la propriul popor.

Adevarata munca abia urmeaza

Macron indeplineste acum dorinta francezilor de stralucire si importanta, dupa anii foarte stersi sub Francois Hollande.

Dar greul de abia incepe: Macron are nevoie de niste succese rapide, mai ales in reformarea pietei muncii. Si are nevoie de ajutor de la Berlin pentru a face prevederile financiare prea stricte din zona euro ceva mai confortabile.

Emmanuel Macron are in plan reformarea totala a invechitelor structuri ale statului francez: politica fiscala, educatia, administratia, justitia, starea periferiilor - noul presedinte are in fata numeroase santiere.

El trebuie sa arate ca nu este doar sarmant si rapid in reactii pe scena internationala, ci detine si rabdarea si perseverenta de a nu se lasa intimidat de puterni ...citeste mai departe despre "Franta are tendinta ca, o data la 100 de ani, sa treaca printr-un acces revolutionar" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Macron alegeri parlamentare Franta , #Stiri International