Franta, divizata: Exista vreo posibilitate sa castige Le Pen?

Miercuri, 26 Aprilie 2017, ora 13:27
2425 citiri
Franta, divizata: Exista vreo posibilitate sa castige Le Pen?
Foto: Facebook/ Marine Le Pen

Pentru multi dintre alegatorii din Franta, aceste alegeri sunt despre dorinta de schimbare, de a da la o parte o clasa politica despre care multi simt ca i-a uitat sau parasit.

Turul intai al alegerilor a insemnat respingerea totala a partidelor principale si ascensiunea lui Emmanuel Macron in top, chiar daca nu este sprijinit de un partid mare, apreciaza CNN.

Vezi cum s-a desfasurat primul tur al alegerilor din Franta

Republicanii si candidatul lor Francois Fillon au iesit din aceasta lupta in contextul scandalurilor in care este implicat fostul premier. Din partea stangii, Benoit Hamon, candidatul Partidului Socialist, a reusit sa stranga doar 6,4% din sufragii - un rezultat nu doar modest, ci prost de-a dreptul, daca tii cont de faptul ca presedintele Francois Hollande, aflat la putere, vine din randurile acestui partid.

Asa se explica prezenta in turul doi a unui candidat independent, Emmanuel Macron, si a unuia extremist, Marine Le Pen.

Franta sufera din cauza somajului ridicat, a unei economii care stagneaza, de pe urma problemelor legate de securitate. Asa se explica electoratul divizat. In plus, Guvernul se confrunta si cu provocari ca imigratia si integrarea.

Atat Macron, cat si Le Pen au de castigat in acest context. Multi vad in Le Pen salvatoarea, ea fiind cea care a promis "eliberarea poporului francez de oamenii din elitele arogante" si multi vad in Macron sansa schimbarii. Acesta s-a autoproclamat viitorul tarii: e tanar si ambitios si vrea ca Franta sa ramana deschisa in inima Europei.

Voturi i-ar mai putea veni lui Macron si din partea celor care in primul tur i-au votat pe Fillon sau pe Hamon - ambii si-au rugat sustinatorii sa-l sprijine pe rivalul lui Le Pen.

Alegeri in Franta: Presedintele Hollande si guvernul anunta ca il sustin pe Macron "fara rezerve"

Acest sprijin care ar putea veni pentru Macron l-ar putea transforma in cel mai tanar conducator al Frantei de la Napoleon. Majoritatea de care ar beneficia, teoretic, Macron ar face ca victoria lui Le Pen sa fie aproape imposibila.

Sunt un soc rezultatele din primul tur? Nu, arata CNN. Asa aratau si sondajele de dinainte de vot. Iar prin traditie, sondajele din Franta s-au dovedit exacte. Si de aceasta data lucrurile au stat intocmai, acestea aratand ca Macron si Pen se vor califica in turul doi.

In timp ce multi s-au aratat surprinsi de prezenta unui candidat de extrema dreapta in turul doi, analistii se asteptau la un astfel de scenariu.

De altfel ...citeste mai departe despre "Franta, divizata: Exista vreo posibilitate sa castige Le Pen?" pe Ziare.com

#sanse Le Pen presedintie Franta, #sanse Macron presedinte Franta, #alegeri Franta turul doi, #discurs candidati presedintie Franta , #Stiri International