Frauda cu fonduri europene: Politia ceha recomanda punerea sub acuzare a premierului Andrej Babis

Miercuri, 17 Aprilie 2019, ora 23:35
1111 citiri
Frauda cu fonduri europene: Politia ceha recomanda punerea sub acuzare a premierului Andrej Babis
Foto: Arhiva Facebook/ Andrej Babis

Politia ceha recomanda punerea sub acuzare a premierului, miliardarul Andrej Babis, pentru implicarea sa intr-o frauda cu subventii europene in valoare de doua milioane de euro, a anuntat miercuri un purtator de cuvant.

"Ancheta este terminata si dosarul complet a fost inaintat procurorului Republicii cu propunerea de punere sub acuzare", a declarat pentru AFP Ales Cimbala, purtator de cuvant al parchetului din Praga.

Procurorul va avea nevoie de "mai multe saptamani, chiar luni" pentru a decide asupra actului de acuzare, dosarul fiind mai degraba voluminos, a adaugat el.

Al doilea om in topul averilor din Cehia, Babis, in varsta de 64 de ani, a fost inculpat in 2017 intr-o afacere de deturnare de fonduri prezumata datand din 2007-2008 si legata de complexul sau hotelier "Cuibul de barza". El risca intre cinci si zece ani de inchisoare, potrivit purtatorului de cuvant.

Miscarea sa populista ANO conduce un guvern de coalitie minoritar impreuna cu social-democratii. El beneficiaza si de sustinerea tacita a comunistilor, o premiera in istoria tarii post-comuniste.

Anul trecut, guvernul a supravietuit unui vot de neincredere solicitat de opozitie, dupa ce media au relatat ca asociati ai lui Babis l-au dus pe fiul sau Andrej Babis Jr. in Crimeea, anexata de Rusia, pentru a-l proteja de ancheta in acest dosar.

Andrej Babis, proprietarul holdingului Agrofert, controleaza si doua mari cotidiene si principalul post de radio din tara.

Miercuri, el a respins cu fermitate acuzatiile retinute impotriva lui, calificandu-le drept "politizate" si "un complot organizat".

In pofida acestei afaceri si a acuzatiilor potrivit carora ar fi fost agent al politiei secrete comuniste in anii 1980, partidul sau ANO conduce detasat in sondaje.

Potrivit unui sondaj realizat in martie-aprilie de institutul Kantar CZ pentru televiziunea ceha pe un esantion de 870 de persoane, ANO beneficiaza de sustinerea a 33% dintre persoanele intervievate, urmat de Partidul Piratilor (19%) . ...citeste mai departe despre "Frauda cu fonduri europene: Politia ceha recomanda punerea sub acuzare a premierului Andrej Babis" pe Ziare.com

#frauda fonduri europene Cehia, #Andrej Babis frauda fonduri europene , #Stiri International