Gamer la feminin: Piata jocurilor video este cucerita de femei

Vineri, 22 August 2014, ora 15:55
2066 citiri
Gamer la feminin: Piata jocurilor video este cucerita de femei
Sursa Foto: WSJ

Situatia se schimba radical intr-un domeniu controlat pana acum de barbati, cel al jocurilor video pentru PC si console. Acest lucru este evident daca luam in calcul faptul ca numarul femeilor adulte care isi dedica o parte din timp jocurilor video l-a depasit pe cel al adolescentilor pasionati de aceasta activitate recreativa.

Iar reprezentantii industriei de profil se declara pregatiti sa se adapteze din mers la revolutia feminina din domeniul jocurilor video, scrie Wall Street Journal.

Piata de 100 de miliarde de dolari

Anul acesta, industria jocurilor video ar trebui sa atinga pragul de 100 de miliarde de dolari, iar producatorii vor sa pluseze pe atragerea unui numar mai mare de femei in lumea virtuala a jocurilor, in incercarea de a depasi acest plafon.

"Se constata o creste masiva si rapida a numarului de jucatori de sex feminin, in toate categoriile de varsta", a concluzionat Fredrik Rundqvist, unul dintre producatorii de la Ubisoft Massive Entertainment.

Este pentru prima data in istorie cand numarul femeilor mature care se arata interesate de jocurile video l-a depasit pe cel al jucatorilor adolescenti de sex masculin.

Jucatoare cu influenta

Sunt nu numai motorul unei industrii aflata in plina expansiune, dar influenteaza piata in modul in care o categorie discriminata poate influenta politicile publice. Au patit-o inclusiv cei de la Ubisoft, cand au anuntat ca un personaj feminin din urmatoarea serie Assasin's Creed a fost sters dintre personaje.

Socul financiar inregistrat de companie s-a resimtit imediat, fapt ce i-a facut pe reprezentantii Ubisoft sa precizeze ca vor dezvolta o serie de personaje principale de sex feminin pentru urmatoarele creatii.

Dar cata influenta au de fapt femeile in lumea gamerilor si a producatorilor de jocuri video?

In Statele Unite, la aceasta ora, 48% dintre jucatori sunt de sex feminin, conform unei estimari a Entertainment Software Association. In 2010, procentul lor era doar de 40%, ceea ce inseamna o crestere cu o cincime a numarului de femei pasionate de jocuri in doar patru ani.

Consola Wii, confiscata de la barbati

Retelele de socializare si telefoanele inteligente par sa stea la baza asaltului dat de femei in lumea jocurilor. Surprinzator, pana si consolelele Wii, desemnate pana nu demult drept accesorii masculine, au fost confiscate de catre femei.

O recenta cercetare de piata efectuata de Nielsen Holdings NV in Statele Unite arata ca este foarte probabil ca femeile sa foloseasca acum consolele Nintendo mai mult decat barbatii, iar la capitolul jocuri pe iPhone cele doua sexe sunt pe picior de egalitate.

Jocuri cu dedicatie

Explozia tehnologica inregistrata odata cu aparitia dispozitivelor smart si a retelelor de socializare i-a facut pe unii producatori de jocuri sa vizeze imediat un public tinta neluat in seama pana atunci.

Compania britanico-suedeza King's Digital Entertainment sta in spatele succesului inregistrat de "Candy Crush Saga", un joc care pare sa inlocuiasca cu succes clasicul Solitare in randul functionarelor care au in birou un PC conectat la internet, in timp ce GluMobile, o companie din San Francisco, mizeaza pe un public "glam" cu productia "Kim Kardashian Hollywood". Exemplele de mai sus sunt doar cateva din cele care nu se adreseaza publicului masculin.

#gameri femei, #jocuri video, #industria jocurilor video, #consumatori jocuri video, #jocuri video pentru femei , #Stiri International