Gazprom cere Ucrainei 7 miliarde de dolari pentru gazul natural pe care nu l-a consumat in 2012

Duminica, 27 Ianuarie 2013, ora 13:04
1841 citiri
Gazprom cere Ucrainei 7 miliarde de dolari pentru gazul natural pe care nu l-a consumat in 2012

Grupul rus Gazprom a instiintat compania ucraineana Naftogaz ca are sa-i plateasca suma de sapte miliarde de dolari pentru gazul natural pe care nu l-a importat in 2012, a declarat sambata o purtatoare de cuvant de la Naftogaz, relateaza RIA Novosti.

Ucraina incearca de mult sa modifice termenii unui acord de furnizare a gazelor naturale semnat in 2009 cu Rusia, acord care leaga pretul gazelor naturale de pretul petrolului. Potrivit acestui acord, Ucraina trebuie sa plateasca anual Rusiei cel putin o cantitate de 33 miliarde metri cubi de gaze naturale, indiferent de cat consuma in realitate.

"Am primit o astfel de factura", a declarat purtatoarea de cuvant de la Naftogaz, Elena Yurieva, adaugand ca Ucraina a platit pentru cele 24,9 miliarde metri cubi pe care i-a utilizat anul trecut. "Am platit la timp si intreaga cantitate de gaze naturale care ne-a fost livrata de Gazprom", a precizat Elena Yurieva.

O sursa din Ministerul ucrainean al Energiei a declarat pentru Reuters ca decizia autoritatilor de la Moscova are legatura cu acordul de 10 miliarde de dolari semnat joi la Davos de Ucraina si grupul petrolier Royal Dutch Shell pentru explorarea resurselor de gaze de sist care ar putea reduce dependenta Ucrainei de importurile de gaze naturale rusesti.

Ucraina importa aproximativ 60% din necesarul sau de gaze naturale din Rusia, in plus aproximativ doua treimi din gazele naturale rusesti destinate Europei trec prin teritoriul ucrainean. Disputele dintre Moscova si Kiev pe tema pretului si termenelor de livrare a gazelor naturale au dus de doua ori (in 2006 si 2009) la oprirea livrarilor de gaze naturale rusesti destinate Europei.

#acord Gazprom Ucraina, #livrare gaze Ucraina, #solicitari plata Gazprom, #facturi Gazprom Ucraina , #Stiri International