Cui predam stafeta: Cat de lenesi, impulsivi si sceptici sunt, de fapt, tinerii din "Generatia Y"

Luni, 28 Aprilie 2014, ora 10:15
1937 citiri
Cui predam stafeta: Cat de lenesi, impulsivi si sceptici sunt, de fapt, tinerii din "Generatia Y"

Bancile si companiile de investitii au comandat si publicat o multime de studii si sondaje despre "generatia Y", generatia celor nascuti dupa 1980, iar concluziile generale pot fi rezumate in cateva stereotipuri - lenesi, neincrezatori in autoritati, obsedati de tehnologie, cu apetenta scazuta la risc, impulsivi.

Astfel, dintr-un studiu realizat expertii companiei Buck Consultants reiese ca "generatia 'y' nu este predispusa la planificare pe termen lung" si ca este "un grup care tinde sa reactioneze mai tarziu decat mai devreme si nu vor acorda timp unei analize privind planurile pentru pensionare", conform Bloomberg.

Aceasta noua generatie reprezinta viitorul bazin de clienti ai industriei financiare. Toate aceste studii sunt facute pentru un segment de populatie care abia a inceput sa castige bani, insa institutiile financiare spera sa-i convinga sa se gandeasca la pensionare si la alte dileme pe care aceasta industrie pretinde ca este capabila sa le rezolve - in schimbul unei taxe.

Problema este ca noua generatie de tineri a mai invatat, in ultimul timp, cateva lectii despre caracteristicile pietei de capital sau ale pietei imobiliare. Totusi, pe masura ce economia se imbunatateste, firmele spera sa vanda mai multe produse financiare pentru generatia tanara, care a fost pana acum limitata si conservatoare, conform lui Ron Shevlin, consultant bancar la Aite Group. Cand te formezi in timpuri in care pietele trec dintr-o criza in alta, "ideea conform careia trebuie sa tranformi banii obtinuti in alti bani" pare a fi o relicva din anii '80, conform lui Adam Nash, directorul executiv al fondului de investitii online Wealthfront.

Concluziile studiilor sunt criticate de analisti

In acelasi timp, Tim Courtney, analist la Exencial Wealth Advisors, a spus despre generatia "millennials" ca "nu intelege, in primul rand, cum functioneaza aceste piete".

Adevarul este ca generatia de copii din prezent nu este total diferita de cele din perioada anterioara, spun cei de la Bloomberg. Acesta este un fapt din studiile despre generatia "millennials" cu care Shevlin nu este de acord.

Si nu este ceva fundamental diferit nici sa generalizezi date despre generatii. Doar ca, de aceasta data, se folosesc metode mai ieftine si mai facile pentru a realiza studii, spune Shevlin. Un formular este postat online pentru realizarea acestui studiu, iar companiile vor ignora faptul ca raspunsurile vor fi primite de la o mica "felie" din generatia Y, autoselectata, si isi vor impune punctul de vedere in fata celor care ii asculta.

Toti investitorii mici au fost reticenti in a cumpara actiuni in ultima vreme, iar obiceiurile adultilor privind banii nu sunt exemple stralucitoare de responsabilitate fiscala.

De asemenea, in studiul realizat de firma Buck se spune, contrazicandu-se putin, ca "millennials" ar putea fi chiar "mai interesati de economisire si investire" decat generatiile anterioare, cand acestea aveau aceeasi varsta.

De fapt, generatia X, nu "millennials", are cele mai multe probleme cu plata facturilor la timp, cheltuind mai mult decat castiga in fiecare luna, potrivit unui studiu realizat in 2013 de Financial Finesse.

Asadar aceste studii pot reprezenta un exemplu de aplicare a frivolelor strategii recomandate de show-urile TV in urma cu cativa ani: sfatul pentru barbatii din generatia "millennials" care voiau sa seduca o femeie: "Incepe prin a o impresiona". Se pare ca si industria financiara tine cont de ele.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#studii tineri, #industria bancara , #Stiri International