Germania e intr-o situatie fara precedent in 70 de ani - mesajul presedintelui, ca o palma pentru Merkel si partide

Marti, 21 Noiembrie 2017, ora 22:31
811 citiri
Germania e intr-o situatie fara precedent in 70 de ani - mesajul presedintelui, ca o palma pentru Merkel si partide
Foto: Arhiva Ziare.com

Un mesaj cat se poate de limpede din partea presedintelui federal, care pare a nu pleda pentru alegeri anticipate. Ramane, asadar, de vazut care va fi evolutia.

Treceti la treaba! Inca o data! Presedintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, le-a cerut liderilor CDU, CSU, FDP, Verzilor ecologisti, dar si SPD sa initieze noi discutii pentru alcatuirea unei coalitii de guvernare.

Steinmeier si-a sustinut declaratia pe un ton calm, potrivit functiei sale. Dar la o cercetare mai atenta, afirmatiile sale au fost o palma usturatoare.

O premiera in istoria Germaniei Federale

Declaratia presedintelui a avut intr-adevar greutate. Steinmeier a subliniat din capul locului: "Ne aflam in fata unei situatii fara precedent in istoria Republicii Federale, deci cum n-a mai existat in ultimii 70 de ani."

In continuare presedintele a amintit care e ratiunea politicii: "Toate partidele politice reprezentate, in urma alegerilor, in Bundestag, sunt chemate sa slujeasca binelui comun si tarii noastre."

Faptul ca presedintele a formulat atat de limpede, fara ocolisuri, acest apel, il face sa apara ca o palma trasa partidelor politice.

Este o lectie de educatie politica intr-un moment in care s-a celebrat politica de partid. Steinmeier nu a folosit termenul de "politica clientelara", dar avertismentul cu privire la aceasta e subinteles.

"Cine, prin alegeri, se arata dispus sa-si asume responsabilitate politica, acela nu are voie sa se eschiveze atunci cand o are la indemana."

Si laburistii se bucura probabil de dojana exprimata de propriul lor candidat la functia de cancelar in alegerile din 2009.

Citeste si analiza Esecul lui Merkel aduce Germania in stare de soc. Ne asteapta luni de incertitudine

Deci iata ca presedintele federal, functie luata uneori in deradere si poreclita surogat de rege sau imparatul care doar saluta, nu are altceva la dispozitie decat puterea cuvantului si a discursului amplu.

Sarcina sa principala este aceea de a clarifica, potrivit Constitutiei, chestiunea alegerilor anticipate la nivel federal. Si exact in aceasta chestiune Steinmeier ia pozitie clara.

Intr-un interviu acordat presei duminica, presedintele dadea deja de inteles, iar acum acesta este mesajul sau central: Republica Federala ar face bine sa manifeste retinere in privinta programarii surprinzatoare a alegerilor anticipate. Aceasta ar asigura stabilitatea.

Cum vor evolua lucrurile nu stie nimeni

Ce se va intampla in cazul in care partidele nu reus ...citeste mai departe despre "Germania e intr-o situatie fara precedent in 70 de ani - mesajul presedintelui, ca o palma pentru Merkel si partide" pe Ziare.com

#Germania presedinte anticipate , #Stiri International