Germania, inca departe de formarea unui nou guvern

Vineri, 08 Decembrie 2017, ora 14:11
955 citiri

In SPD, opozitia fata de o reluare a marii coalitii este in continuare mare. Hotararea adoptata la Congresul partidului nu schimba mult situatia. Barierele in calea noului guvern german se mentin, crede Sabine Kinkartz.

Au discutat, au argumentat, s-au contrat. Ore in sir. La congresul SPD din Berlin au luat cuvantul 91 de delegati, care si-au prezentat punctele de vedere cu privire la inceperea unor negocieri cu CDU/CSU in vederea formarii unui nou guvern de mare coalitie. Si inca multi delegati ar mai fi vrut sa vorbeasca, daca partidul nu ar fi scurtat lista discursurilor. La guvernare sau in opozitie? Social-democratii germani sunt preocupati acum major de aceasta intrebare. Asta dupa ce SPD a facut deja parte din doua mari coalitii sub conducerea Angelei Merkel, ei avand rolul de parteneri juniori. Iar disponibilitatea de a se inhama la un al treilea proiect similar nu este foarte ridicata in partid.

Majoritatea social-democratilor apreciaza drept negative pentru partid urmarile guvernarii alaturi de conservatori. La alegerile generale din septembrie, SPD a obtinut doar 20,5% din voturi, un minim istoric in existenta Republicii Federale. Dar cine stie? Poate ca lucrurile pot merge si mai rau. De asta se tem multi membri ai acestei formatiuni. Cuvantul "teama" s-a auzit de mai multe ori la acest congres. SPD este un partid infricosat, departe de social-democratia mandra de odinioara.

Increderea lipseste

Dar problema este mai complexa. Domneste si o lipsa de incredere, deloc de neglijat, in conducerea partidului. Si este de inteles. "Intram in opozitie", a anuntat Martin Schulz la scurt timp dupa incheierea votarii pe 24 septembrie. SPD ar avea nevoie de un nou inceput. Baza partidului a primit cu bucurie vestea si a fost de acord cu pozitia sefului SPD de a ramane pe aceeasi linie si dupa esuarea negocierilor de formare a asa-numitei coalitii Jamaica, intre CDU, CSU, FDP si Verzii ecologisti. Dar nu a durat mai mult de cateva zile. Conducerea SPD si-a mai nuantat intre timp opinia. Ar exista o obligatie pentru social-democrati sa poarte discutii cu conservatorii.

Nu putini membri ai SPD se indoiesc de capacitatea conducerii de a o scoate cu bine la capat si se tem sa nu ajunga in aceeasi pozitie dezavantajoasa in cadrul marii coalitii. Liderii social-democrati ar fi dorit ca rezultatele negocierilor de formare a guvernului cu CDU/CSU sa fie analizate doar de un for restrans de membri cu statut ridicat. S-a decis insa ca cuvantul final va ...citeste mai departe despre "Germania, inca departe de formarea unui nou guvern" pe Ziare.com

#guvern Germania comentariu , #Stiri International