Germania rezista la presiunile SUA de a-si creste cheltuielile pentru aparare: E nereal

Sambata, 01 Aprilie 2017, ora 11:37
859 citiri
Germania rezista la presiunile SUA de a-si creste cheltuielile pentru aparare: E nereal
Foto: Facebook / Sigmar Gabriel

Apelurile lansate de administratia Trump in directia partenerilor NATO de a-si creste cheltuielile cu apararea sunt respinse de Germania.

Ministrul german de Externe, Sigmar Gabriel (foto), spune ca este "chiar nerealist" sa creada cineva ca Germania va aloca 2% pentru cheltuielile din domeniul militar, relateaza BBC.

Cu toate acestea, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a preluat apelul SUA si a indemnat statele membre ale aliantei sa contribuie financiar in proportii egale.

"Diplomatia, ajutorul pentru dezvoltare si cooperarea economica sunt importante pentru stabilizarea regiunii", a declarat Stoltenberg la conferinta sustinuta dupa reuniunea NATO de la Bruxelles.

Secretarul de stat american, Rex Tillerson, le-a spus partenerilor ca pana la urmatorul summit NATO, care va fi tinut la Bruxelles in cateva saptamani, ar trebui sa existe un angajament privind trasarea unor planuri clare care sa arate cum intentioneaza fiecare tara sa raspunda in acest caz.

"Presedintele Trump a spus raspicat: nu mai este sustenabil pentru SUA sa mentina aceasta disproportie existenta la nivelul cheltuielilor de aparare in cadrul NATO", a declarat Tillerson.

Citeste mai multe despre:

Trump i-ar fi inmanat lui Merkel o "factura" de 300 de miliarde de dolari in contul "datoriilor" fata de NATOSUA da ultimatum pentru statele NATO in legatura cu alocarea celor 2% din PIB pentru aparare

Conform raportului anual al NATO pe 2016, doar 5 tari alocasera 2% din PIB pentru aparare: SUA, Marea Britanie, Grecia, Polonia si Estonia. In schimb, Germania a cheltuit doar 1,2%.

In anul 2016, Romania a alocat 1,41 la suta din PIB, potrivit raportului.

Totusi, Germania a contribuit mai mult in cazul ajutorului pentru dezvoltare: 0,52%, comparativ cu 0,17% in cazul SUA.

C.B. ...citeste mai departe despre "Germania rezista la presiunile SUA de a-si creste cheltuielile pentru aparare: E nereal" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Germania cheltuieli aparare SUA NATO , #Stiri International