Germania supravegheaza cu atentie sporita implicarea Rusiei in alegerile europarlamentare

Luni, 13 Mai 2019, ora 18:00
900 citiri

Guvernul german a declarat luni ca supravegheaza cu "atentie sporita" riscurile de ingerinta sau de campanii de dezinformare din partea Rusiei, odata cu apropierea alegerilor parlamentare europene de la sfarsitul lui mai, transmite AFP.

"Nu pot sa va informez aici despre cazuri concrete, dar o atentie sporita cu privire la acest subiect este de o anumita vreme nu doar necesara, dar si practicata, in Germania, ca si la nivel european", a declarat pentru presa purtatorul de cuvant al cancelarului Angela Merkel, Steffen Seibert.

"Atentia noastra sporita nu este lipsita de fundament", a adaugat el, precizand ca "urmarim cu atentie activitatile pe internet ale diferitelor surse internationale, printre care se numara si Rusia".

Potrivit AFP, purtatorul de cuvant al cancelarului a reactionat la informatiile de presa privind influenta pe care ar exercita-o Rusia asupra anumitor miscari politice din Germania, in cauza fiind in special partidul de extrema dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), principala formatiune de opozitie in Bundestag.

Si comisarul european pentru justitie, Vera Jourova, a atentionat, in presa germana de luni, in legatura cu numeroasele campanii de dezinformare strategica: "Nu trebuie sa permitem ca rezultatele alegerilor sa fie falsificate din cauza manipularilor in niciunul din statele membre", a declarat ea intr-un interviu.

La randul sau, seful diplomatiei lituaniene, Linas Linkevicius, a declarat, pentru grupul de presa regional german RND, ca "Europa trebuie sa fie in garda, alegerile europene sunt un test pentru a vedea daca mecanismele de aparare impotriva influentei ruse functioneaza".

"Nu trebuie sa fim naivi: Moscova incearca sa creeze o stare permanenta de instabilitate in Uniunea Europeana si sa o exploateze pentru interesele proprii", a adaugat el.

In campania pentru alegerile parlamentare din 2017, Germania si-a exprimat in mai multe randuri ingrijorarea legata de tentativele ruse de a influenta scena politica din aceasta tara.

Premierul rus Dmitri Medvedev a calificat in martie aceste temeri drept "paranoia aberanta". ...citeste mai departe despre "Germania supravegheaza cu atentie sporita implicarea Rusiei in alegerile europarlamentare" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Rusia implicare alegeri, #Germania europarlamentare , #Stiri International