Germania vrea un minister al Patriei, folosind un concept deturnat de nazisti

Luni, 12 Martie 2018, ora 10:55
996 citiri
Germania vrea un minister al Patriei, folosind un concept deturnat de nazisti
Foto: Arhiva Ziare.com

Crearea unui minister german al Patriei (Heimat), care sa reflecte "stabilitatea culturala" si "radacinile crestine" ale familiei, creeaza neliniste si controversa la Berlin, amintind de rolul important jucat de termenul "Heimat" in doctrina nazista rasiala privind cultul radacinilor, pamantului si sangelui.

In limba germana, "heimat" inseamna "camin", un concept care se situeaza intre patrie si pamant si al carui sens a fost deturnat in perioada nazismului.

Acest minister este noutatea pe care o aduce Guvernul de coalitie format de social-democrati si conservatori, comenteaza France Presse.

La conducerea sa se va afla Horst Seehofer, presedintele Uniunii Crestini-Sociale (CSU), filiala bavareza (extrem de conservatoare) a Uniunii Crestin-Democrate (CDU) a cancelarului Angela Merkel.

Initiativa crearii acestui minister apartine CSU, amenintat in fiefurile sale de cresterea influentei Alternativei pentru Germania (AfD), de extrema dreapta, in conditiile in care in octombrie in Bavaria sunt preconizate alegeri regionale.

Ingrijorarea se simte mai ales in cadrul comunitatii turce, cea mai mare comunitate de imigranti din Germania. "Ne temem ca aceasta incurajeaza divizarea si excluderea si nu coeziunea si simtul apartenentei", apreciaza presedintele Comunitatii turce Gokay Sofuoglu, reamintind ca respectivul cuvant a jucat un rol important in doctrina nazista rasiala privind cultul radacinilor, pamantului si sangelui.

"Heimat" este un concept deopotriva emotional si identitar: dificil de tradus, el are mai multe intelesuri cum ar fi patria, tara de origine, pamantul sau, mai general, locul unde te simti ca acasa.

Acesta pastreaza un caracter extrem de "provincial", contrar "identitatii nationale" ridicata la rang de minister in Franta intre 2007 si 2009, ilustrand o "viziune generala pentru intreaga natiune", explica Sophie Schonberger, profesor de drept la Universitatea din Konstanz.

"Heimat" descrie, de asemenea, o miscare cinematografica in voga in anii 1950, cu filme specifice, axate pe povesti de dragoste intr-un cadru german bucolic.

Intre timp, Germania a devenit multiculturala dupa sosirea in anii 1960 a lucratorilor straini, in special a imigrantilor turci. Iar din 2015 Germania a primit peste 1 milion de refugiati provenind din Siria si Afganistan.

Conceptul nu readuce in atentie "doar rochiile de tip Dirndl si Lederhosen" (faimosii pantaloni scurti din piele), aceste costume traditionale bavareze sau austriece, spune H ...citeste mai departe despre "Germania vrea un minister al Patriei, folosind un concept deturnat de nazisti" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Germania minister Angela Merke, #Hitler patrie , #Stiri International