Greenspan: Bancile americane mai au nevoie de majorari puternice de capital

Joi, 21 Mai 2009, ora 13:22
950 citiri
Greenspan: Bancile americane mai au nevoie de majorari puternice de capital

Fostul presedinte al bancii centrale americane Federal Reserve, Alan Greenspan, este de parere ca economia si pietele financiare americane s-au imbunatatit, dar a avertizat ca bancile s-au putea confrunta cu un deficit de capital care ar putea impiedica revenirea economiei, scrie Bloomberg, citat de NewsIn.

"Sistemul bancar american inca are nevoie de o majorare puternica de capital, care trebuie finantata. Pana la stabilizarea pretului caselor, inca ne-am putea confrunta cu o potentiala criza ipotecara", a declarat Greenspan intr-un interviu acordat miercuri la Washington.

Greenspan crede ca sistemul bancar ar avea un defecit de capital mai puternic decat reflecta testele de stres la care au fost supuse cele mai mari 19 banci americane.

Secretarul Trezoreriei, Timothy Geithner, a anuntat miercuri autoritatile de reglementare ca bancile au emis peste 56 milioane dolari in actiuni sau obligatiuni noi, de cand rezultatele testelor au aratat ca 10 banci au nevoie sa stranga aproximativ 75 miliarde dolari in capital suplimentar.

O lipsa de capital a sistemului bancar ar putea impiedica creditarea persoanelor fizice si intreprinderilor, temperand revenirea cresterii economice.

Fostul presedinte al Federal Reserve, care a parasit postul in 2006, este de parere ca scaderea continua a pretului caselor supune riscului milioane de creditori.

De asemenea, Alan Blinder, un fost vicepresedinte al Federal Reserve, a spus ca, in ceea ce priveste produsul intern brut (PIB), cel de-al doilea trimestru va fi cel mai sever, in timp ce cresterea s-ar putea reinstala incepand cu cel de-al treilea trimestru.

Greenspan este de acord cu aceasta perspectiva, estimand ca PIB-ul Statelor Unite va scadea cu un ritm anual de 1% in cel de-al doilea trimestru. PIB-ul Statelor Unite a scazut cu 1,6% in primul trimestru, fata de trimestrul precedent. 

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Economia Germaniei va stagna în 2024, potrivit ultimelor prognoze realizate de cele mai importante institute economice germane. Estimările privind evoluția PIB în Germania au fost revizuite...
#actiuni, #capital, #economie, #obligatiuni, #pib , #Stiri International