Greii din industria miniera incep sa renunte la exploatarea diversificata

Joi, 21 August 2014, ora 16:15
1449 citiri
Greii din industria miniera incep sa renunte la exploatarea diversificata
Sursa foto: BHP Billiton

Firmele miniere taie costurile si isi reduc activitatea ca urmare a scaderii preturilor materiilor prime, dupa perioada prelungita de investitii in active, uneori, discutabile.

Renuntarea la diversificarea resurselor a devenit o strategie atractiva mai ales in randul marilor companii miniere.

BHP Billiton, cea mai mare companie miniera din lume, odata principalul exponent al diversificarii, pare ca a renuntat in cele din urma la aceasta tendinta.

Pe 15 august, compania anglo-australiana a confirmat zvonurile conform carora are in vedere renuntarea la unele din activele sale mai putin performante si concentrarea eforturilor asupra exploatarii a doar catorva materii prime.

Gigantul miner a gandit diferit mult timp. Pe de o parte, a pariat pe mine gigantice ieftine care ar fi putut fi extinse cu usurinta si cu o profitabilitate garantata de ciclicitatea tipica pietei materiilor prime.

Pe de alta parte, diversificarea trebuia sa protejeze firmele miniere de ciclicitatea pretului unei singure materii prime, scrie Schumpeter intr-un articol publicat de The Economist.

Mai mult, BHP Billiton pare ca vrea sa "desfaca" fuziunea din 2001 dintre australienii de la Broken Hill Proprietary si londonezii de la Billiton, combinatie prin care a aparut cea mai mare companie miniera din lume (si una dintre cele mai mari companii din lume cotata la bursa).

Desi detaliile finale sunt neclare, se pare ca firma va uni operatiunile sale mai mici si mai putin profitabile din extractia de aluminiu, nichel, mangan si, probabil, si unele mine de carbune, intr-o entitate care ar putea valora de aproximativ 15 miliarde de dolari.

Aceasta miscare ar permite BHP sa se concentreze pe afacerile mult mai profitabile cu minereu de fier, cupru, carbune si foraj petrolier, precum si pe accelerarea eforturilor sale in incercarea de a deveni lider in extractia de carbonat de potasiu.

Cheltuirea banilor pe mine gigantice care genereaza profituri este o miscare sensibila. BHP a avut intotdeauna reputatia de "cel mai important exponent al diversificarii" - potasiu si petrolul sunt produse de baza care nu se gasesc in portofoliu nicunuia dintre rivalii sai. Dar Rio Tinto, ale carui eforturi de diversificarea a condus la dezastruoasa achizitionarea in 2007 a Alcan, s-a concentrat acum pe exploatarea minereului de fier, care aduce profit.

Alte mari companii miniere au scapat de parti nesmnificative ale afacerilor in ultimii ani" Brazilienii de la Vale, spre exemplu, au iesit din industria aluminiului in 2010. Numai Glencore, care a preluat controlul deplin al Xstrata in 2013, merge in cealalta directie.

"Dezmembrarea" va permite BHP sa revina in Australia daca delistarea de la Londra va continua. Gruparea afacerilor neperformante este, de asemenea, o modalitate pozitiva, dupa ce si China a intrat intr-o faza cu o crestere mai lenta pe piata materiilor prime.

#BHP Billiton, #companiei miniera , #Stiri International