Greva generala si proteste violente la Atena: Fortele de ordine au fost atacate cu pietre si petarde (Video)

Miercuri, 17 Mai 2017, ora 16:48
1087 citiri
Greva generala si proteste violente la Atena: Fortele de ordine au fost atacate cu pietre si petarde (Video)
Foto: Ziare.com

Grecia este miercuri in greva generala, iar in paralel au loc proteste fata de masurile de austeritate anuntate de Guvern.

Protestele din centrul Atenei au degenerat in violente, dupa ce un grup de tineri a aruncat cu pietre in fortele de ordine, care au raspuns cu gaze lacrimogene.

Zeci de protestatari au aruncat cu pietre si petarde in politistii din fata Parlamentului, dupa ce aproximativ 12.000 de oameni au manifestat pasnic in capitala elena.

La manifestatia din centrul Atenei au luat parte si ofiteri de politie care au blocat intrarea in sediul Ministerului de Finante.

Grecia este azi paralizata de o greva generala, dupa ce functionarii publici, politistii si medicii s-au oprit din munca, in semn de protest fata de noile masuri de austeritate dezbatute de parlamentarii eleni, dupa ce creditorii internationali au cerut continuarea austeritatii dincolo de finele anului 2018.

Aceasta greva generala a fost organizata de sindicatele bugetarilor, dar si de asociatiile care-i reprezinta pe angajatii din sectorul privat, cu doar o zi inainte ca parlamentarii sa voteze reformele bugetare pentru deblocarea urmatoarei transe din planul de salvare in valoare de 85 de miliarde de euro.

La inceputul lunii, guvernul elen a acceptat sa continue taierile bugetare pentru a pune capat unei blocade in negocierile cu creditorii internationali.

Dupa aprobarea noilor masuri de austeritate de catre parlamentarii greci, ministri Finantelor din zona euro se vor reuni pentru a discuta plata creditelor la urmatoarea intalnire a Eurogrupului.

Atena are nevoie urgent de finantare pentru a plati datoria de 7,5 miliarde de euro pana in iulie.

Ca parte a masurilor de austeritate, executivul elen a promis ca va taia pensiile in 2019 si va implementa niste reforme fiscale in 2020, pentru a economisi pana la 2% din PIB.

Daca Executivul reuseste sa treaca peste aceste tinte, atunci va reduce taxele pentru a limita impactul unor masuri de austeritate suplimentare.

"Am fost pacaliti. Am crezut in promisiunile lor", a declarat un mecanic pensionat care participa la greva generala din Grecia.

Premierul Tsipras a castigat alegerile in 2015, promitand ca va pune capat masurilor de austeritate, dar in cateva luni a fost fortat sa accepte un nou plan de salvare negociat cu creditorii pentru a evita intrarea in incapacitatea de plata a Greciei.

...citeste mai departe despre "Greva generala si proteste violente la Atena: Fortele de ordine au fost atacate cu pietre si petarde (Video)" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#proteste violente Atena, #protestatari gaze lacrimogene Atena , #Stiri International